Първият носител на Европейска литературна награда „Димитър Димов“ е Жером Ферари
EnteR

Първият носител на Европейска литературна награда „Димитър Димов“ е Жером Ферари

В първата вечер на фестивала „Варна Лит“ бе обявен първият носител на Европейската награда за литература ,,Димитър Димов“. Това е авторът на романа „Проповед за падането на Рим“ Жером Ферари (издателство „Факел Експрес“). Церемонията се проведе в препълнената Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна.

Официални гости на събитието бяха министърът на Боил Банов и заместник-кметът на Варна  Коста Базитов и аташето по сътрудничество в областта на френския език Представителство на Френския институт в гр. Варна Ерик Перотел.

След тях на сцената се качиха авторите на романите-финалисти – Дмитрий Глуховски с „Текст“ (изд. „Сиела“), Добромир Байчев с „Глиненият цар“ (изд. Конкурс за непубликуван български роман „Развитие“), Жером Ферари с „Проповед за падането на Рим“ (изд. „Факел Експрес“) и Саулюс Шалтянис с романа „Дневникът на еврейската принцеса“ (изд. „Наука и изкуство“). Петият финалист – Тайе Селаси с романа „Отивам си е възвратен глагол“ (изд. „Жанет 45“) – бе възпрепятствана и не успя да присъства лично на събитието.

Името на победителя съобщи председателят на журито и дъщеря на Димитър Димов: писателката Теодора Димова. След нея се изказаха останалите от пазеното до момента в тайна жури на наградата: проф. д-р по български език и литература и по теория на литературния превод в INALCO, Париж Мари Врина-Николов, поетът, литературовед и драматург доц. Пламен Дойнов.

Първият носител на Европейска литературна награда „Димитър Димов“ е Жером Ферари

Развълнуваният Жером Ферари благодари на журито за гласуваното доверие и изрази възхищението си от варненската публика.

По рано през първия ден на фестивала съчета посещения в класните стаи и няколко цветни събития.

От 11:00 ч. писателят Захари Карабашлиев посети училището, в което е прекарал гимназиалните си години – Професионална техническа гимназия. Около трийсет възпитаници на гимназията на различна възрастсе събраха в класната стая, за да се срещнат с лекцията на автора на „18 % Сиво“. Писателят им разказа интересни истории от живота си. Захари Карабашлиев говори още за силата на думите и за това, колко е важно да не се отказваш от мечтите си.

Първият носител на Европейска литературна награда „Димитър Димов“ е Жером Ферари

Малко по-късно ДЮТ „Златно ключе” „Съвременна българска проза” представиха пред Александър Алексиев.

Повече за фестивала може да откриете на http://www.varnalit.com/, a тук може да видите официалния трейлър на фестивала:

Всяка голяма история е изтъкана от множество малки. Но и най-малката история може да е голяма сама по себе си.

А „Варна Лит“ 2019 г. е душата на  историите, които трябва да бъдат продължени.

„Варна Лит” 2019 г. се осъществява с помощта на „Фонд култура” към Община Варна, Фондация „Америка за България”, Solvay Sodi и Fraport.