Първият електрифициран път за зареждане на коли вече е реалност
Технологии

Първият електрифициран път за зареждане на коли вече е реалност

Радост за феновете на автомобили без двигатели с вътрешно горене. Първият магистрален път, който е електрифициран вече е реалност. Той се намира във Швеция и е с дължина от 2 километра. Малко, но от сърце. Все пак това е само първа крачка към бъдещето на транспорта. Задачата му е да зарежда движещите се по него леки и тежкотоварни превозни средства посредством релса по средата на платното, съобщава The Guardian.

Участъкът е в близост до столицата Стокхолм. Разбира се, братята шведи няма да зарежат нещата до тук. Вече дори има изготвена карта и план за бъдещите разширения на тази идея. Идеята на Швеция е до 2030-а да редуцира използването на изкопаеми горива с поне 70%. Доста амбициозна задача.

Целта на подобна релса е да зарежда автомобилите във движение. Условието е те да бъдат оборудвани със специален „подвижен“ контакт, който да се намира точно над релсата. Подвижната „ръка“ се намира от долната страна на колата, която може да се зарежда само ако е в движение.

Системата на зареждане е доста умна. Тя ще може да изчисли, колко енергия изразходва всеки един автомобил по отделно и да го зарежда достатъчно, за да не се хаби батерията в движение.

Цената за построяване на това електрическо удоволствие е 1 млн. евро за километър. Шведите са сметнали, че ако електрифицират 20 000 километра магистрали ще е повече от достатъчно, за да накарат хората да минат на електрически автомобили без да се притесняват, че ще им спре тока по време на пътуване. Според други изчисления и 5 000 км. ще свършат идеална работа.

От Guardian припомнят, че преди две години друга система бе изградена отново за 2 километра. Тя обаче може да зарежда само камиони. И то ако имат „тиранти“ на покривите си. Нещо подобно на трамваите в градовете.