Наука

Първият български военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ отплава днес към Антарктида

Първият български военен научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ отплава днес към Антарктида

Днес първият български военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ отплава в историческа мисия от Варна към Антарктида. Ръководител на 31-вата експедиция до Ледения континент е проф. Христо Пимпирев. Капитан на кораба е кап. II ранг Николай Данаилов, а екипажът е от 26 души. Очаква се плаването да продължи около 130 дни, като 40 дни ще отнеме достигането до остров Ливингстън, съобщава БТА.

„За първи път български военен научноизследователски кораб ще тръгне от пристанище Варна и от нашето вътрешноконтинентално Черно море ще навлезе през Адриатическо море, след това ще прекоси Атлантическия океан, и ще стигне до остров Ливингстън и българската база. По този начин ние ще докажем, че сме морска държава“, коментира ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев пред радио Варна.

През първата седмица на плаването си „Св. св. Кирил и Методий“ ще премине през Босфора, Мраморно море и Дарданелите, ще навлезе в Егейско море, ще заобиколи гръцкия полуостров Пелопонес и навлизайки в Средиземно море, ще достигне до испанското пристанище Картахена, където е една от междинните му спирки. Преди да акостира в Испания, екипажът ще посрещне новата 2023 година в открито море.

Участниците в експедицията ще изпълнят серия проекти на остров Ливингстън, където се намира българската антарктическа база. Сред задачите им ще бъде да изследват дънните утайки около острова и наличието на флора и фауна в тях. Освен това родните полярници ще продължат да проучват сушата за залежи от полезни изкопаеми.

Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ е собственост на консорциум, чиито членове са Висшето военноморско училище, Софийският университет “Св. Климент Охридски” и Българският антарктически институт.