Образование

Първата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации бе открита в Бургас 

Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации

С тържествена церемония от 13:30 ч. днес в Бургас бе открита първата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в града (http://www.codingburgas.bg/). Учениците, техните родители и учители и официалните гости бяха посрещнати от директора и бяха приветствани от два хуманоидни робота, за които Мусала Софт разработва софтуер.

Мусала Софт е сред компаниите-членове на училищното настоятелство на новата гимназия и активно ще участва в планирането на всички дейности, свързани с обучението и развитието на училището, както и създаването на възможности за професионална реализация в сферата на информационните технологии за възпитаниците на гимназията.

Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации

На събитието присъстваха Бойко Борисов, Министър-председател на Република България, Красимир Вълчев, министър на образованието и науката на Ре-публика България, Димитър Николов, кмет на Община Бургас, Димитрина Тодорова, директор на ПГКПИ, народни представители от Бургас, както и гости от всички бизнес и неправителствени организации, подкрепящи новото учебно заведение.

Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации

„Такова училище трудно се вижда и в западните страни. То разполага със своя фирма и училищно настоятелство, в което са поканени най-големите според класациите IT организации”, каза в речта си по време на церемонията министър-председателят Бойко Борисов.

„Благодаря за подкрепата на държавата и бързото придвижване на административните въпроси, защото точно преди 9 месеца бях при министър-председателя и му обясних каква е нашата концепция – да създадем едно ново училище на технологиите на бъдещето и вече сме тук, пред най-новия технологичен кампус в България. В него ще учат деца, не само от Бургас, но и от Со-фия, Шумен, Добрич, Варна и други градове от страната. Благодаря на всички IT компании, които са наши партньори. С тяхно съдействие тук ще се учат облачни технологии, роботика, изкуствен интелект, блокчейн технологии и киберсигурност“, сподели по време на официалното откриване министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации

Директорът на гимназията Димитрина Тодорова приветства гостите и разкри повече за оборудването и възможностите на гимназията. Тя поясни, че лабораторията на специализираното училище разполага с промишлени тренировъчни роботи и собствен хуманоиден робот /модел “Pepper”/. Във всяка класна стая ще се работи с екрани с тъч скрийн с две операционни среди – Android и Windows. Учениците ще се обучават с дигитални учебници и дигитална плат-форма, разработена от най-добрите технологични компании в света – Microsoft и Google, съчетана с безопасна виртуална среда за обучение на всеки ученик с индивидуален достъп до него. Освен компютърни науки, в IT кампуса ще се изучава задълбочено и английски език.

„Щастливи сме да участваме в това вълнуващо начинание и да обединим усилия с Община Бургас и останалите партньори на проекта, за да създадем нужните условия талантливите млади хора от града и региона да се развиват в областта на високите технологии и иновациите. Вярваме, че качественото ран-но образование по информационни технологии е решаващо за това децата да бъдат добре подготвени за професиите на бъдещето“, сподели по повод откриването на учебното заведение Елена Маринова, Президент на Мусала Софт.

Мусала Софт има свой развоен център в Бургас вече повече от 4 години. За това време локалният екип от опитни и висококвалифицирани софтуерни инженери и специалисти по системна интеграция, е участвал в реализацията на някои от най-мащабните и предизвикателни проекти на компанията за стратегически международни клиенти. Плановете за растеж включват разширяване на локалния екип в морския град, а отворените позиции могат да се видят на http://www.musala.com/careers/. Всякакви въпроси, свързани с възможности за кариерно развитие в Мусала Софт може да се изпращат на: [email protected].

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации е техно-логично ориентирано професионално училище, което ще обучава ИT кадри с висока добавена стойност. Училището ще подготвя специалисти в професионално направление „Компютърни науки“, професия „Програмист“, специалности „Програмно осигуряване“ и „Приложен програмист“ с интензивно изучаване на английски език, като срокът на обучение ще бъде 5 години с прием след за-вършен седми клас.

Учениците и от двете професионални направления ще изучават съвременните програмни езици C, C++, Java Script, C Sharp, .net. В учебните програми ще бъде заложено учениците да придобият специфични знания и умения в областите хардуерен дизайн, облачни технологии, роботика, изкуствен интелект и киберсигурност, посредством допълнително заложени часове в учебния план.

Обучението ще бъде фокусирано върху практиката с работа по конкретни казуси в специално оборудвани зали. Училището ще работи в тясно сътрудничество с някои от водещите фирми в сферата на информационните технологии  и представители на академичната общност. Целта е учениците да разгърнат максимално потенциала си и да придобият реални практически умения.