Наука

Пълна зала с учени и ученици за премиерата на книгата на акад. Никола Съботинов „Лазерът“

Изключително приятно е на премиера на книга в БАН залата да е пълна освен с учени и с ученици. Завидна група гимназисти от Софийската математическа гимназия заедно с академици, професори, доктори и докторанти присъстваха на премиерата на новата книга на акад. Никола Съботинов – „Лазерът“.

Акад. Никола Съботинов е откривателят на лазера с пари на меден бромид, който е пуснат в действие за първи път през 1974 г. в Института по физика на твърдото тяло на БАН. Неговото изобретение се произвежда в България, Австралия и Южна Корея. Вече повече от 30 години, той представлява интерес за нуждите на медицината, научните изследвания и лазерни технологии. Българското изобретение на лазера с пари на меден бромид е патентовано в България, САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Япония и Австралия.

По време на премиерата акад. Никола Съботинов се обърна специално към учениците и обяви, че дарява екземпляри от книгата си на библиотеката на Софийската математическа гимназия и на всички природо-математически гимназии в страната, които проявят интерес.

Самата книга е посветена именно на едно от най-значимите български постижения в областта на лазерната наука и техника. „Лазерът“ събира цялата история за това как по време на изследването на лазера е направено откритието, че малки примеси от водород в активната му среда повишават изходната мощност на излъчването и коефициента на полезно действие два пъти. Този ефект бързо намира световно приложение при разработката на мощни медни лазери. Използва се за нуждите на лазерните ядрени изследвания в Ливърморската национална лаборатория „Ърнест Лоурънс“, САЩ, и в Ядрения център на „Тошиба“, Япония. Международното признание на българските научни изследвания и приложни резултати, описани в книгата, се изразява в мнението на световноизвестни учени от Великобритания, САЩ, Япония, Русия и България.

Научните публикации на българи, посветени на лазерите с метални пари, са високо ценени в чужбина и са влезли в студентските програми за обучение по лазерна физика в университета на Оксфорд, Великобритания, и в университета „Ибараки“, Япония.

По време на събитието Ученическия институт на БАН награди Никола Каравасилев с първата награда за специален принос в откриване и развитие на таланта на млади българи в областта на физиката и нейните приложения. (Още за Никола и заслуженото признание може да прочетете тук!)

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!