Проф. Христо Пимпирев: Откритията на българските учени на Антарктида са от световна величина
Наука

Проф. Христо Пимпирев: Откритията на българските учени на Антарктида са от световна величина

Откритията на българските учени на Антарктида – непознат екземпляр риба, нови видове растения и ценни микроорганизми – са от световна величина. Това заяви проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт и ръководител на 27-ата антарктическа експедиция, пред сутрешния блок „Добро утро, България“ на радио „Фокус“.

Той уточни, че новооткритата на Антарктида ледена риба с прозрачна кръв е уникален за гръбначния свят вид. Що се отнася до откритите микроорганизми, те са изключително ценни със своите ензими, от които се правят антибиотици и българските биолози имат сериозен принос за това, разказа проф. Пимпирев.

„Антарктида е най-голямата природонаучна лаборатория в света и съм щастлив, че ние, българите, заедно с наши колеги – учени от над 40 страни в света, които изразходват стотици милиони за наука всяка година – работим като равни. Това е така заради полярната база, с която разполагаме на ледения континент. Нашите биолози взимаха проби от микроорганизми, различни видове безгръбначни и водорасли, които са много чувствителни на климатичните промени. На Антарктида живеят микроорганизми, които са уникални за този девствен континент с най-екстремните условия на цялата планета“, обясни проф. Христо Пимпирев.

След като работата на биолозите приключи в края на 2018 година, през януари и февруари в българската база работят геолозите, които изследват увеличаващите се свободни от лед пространства, каза още той. И определи скалите като страници от книга, по които геолозите четат миналото. Той уточни, че вече са открити 5 нови вида цветни растения, които са живели на ледения континент преди 90 млн. години, като обърна внимание, че подобни открития са със световна значимост.