Наука

Проф. Радостина Александрова, БАН: Наличните ваксини срещу COVID-19 пазят от тежко боледуване, от усложнения и смърт

Проф. Радостина Александрова, БАН: Наличните ваксини срещу COVID-19 пазят от тежко боледуване, от усложнения и смърт

За всички налични ваксини срещу COVID-19 към момента се знае, че пазят от тежко боледуване, от усложнения и от смърт, каза проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на БАН на дискусията “COVID-19 и ваксини, науката в отговор на предизвикателствата”, която се състоя в зала “Проф. Марин Дринов” на Българската академия на науките, предаде БТА. В лекцията си проф. Александрова обясни, че има разлика между поставянето на трета доза от ваксините и на т.нар. бустерна доза.

За трета доза на ваксините се говори, когато имунната система на даден човек – по една или друга причина, не е могла “да отговори” при ваксинацията с достатъчно надежден имунен отговор.

За бустерна доза бихме могли да говорим тогава, когато започне тя да се прилага при хора с нормално функционираща имунна система, но имунитетът им вече е намалял. Към момента не се препоръчва поставянето на такава бустерна доза, защото за всички налични ваксини има данни, че осигуряват достатъчна защита от тежко боледуване, от усложнения и от смърт. Това е изключително важно, подчерта проф. Радостина Александрова. Тя коментира, че изключително неприятно ще бъде, ако се появи такъв вариант на COVID-19, който изцяло може “да избяга от имунния отговор, но тогава вече ще се говори – не за вариант, а за щам”.

SARS-CoV-2 може да инфектира повече от 120 вида клетки в човешкия организъм, засяга не само дихателната система, но и редица други тъкани и органи, каза проф. Александрова. Тя допълни, че при 80 на сто от преболедувалите (независимо от тежестта на клиничната картина) се наблюдават продължителни ефекти седмици до месеци след това като най-честите са: умора, главоболие, разстройство на вниманието, загуба на коса, задух.

Проф. Александрова каза, че много млади жени са я питали могат ли да се ваксинират, ако искат да имат деца. Тя заяви в отговор на този въпрос, че “няма такава ваксина в историята на медицината, която да причинява стерилитет”. Знае се, че повече от 55 000 бременни жени във Великобритания и над 100 000 бременни жени в САЩ вече са ваксинирани, съобщи проф. Радостина Александрова.

На въпроса – могат ли ваксините да предизвикват онкологично заболяване, проф. Александрова отговори, че “във ваксините, които се използват, няма канцерогенни съставки”.

Темата, която вълнува всички, е свързана с COVID-19 и децата. Имунната система на децата е изключително гъвкава и адаптивна, каза проф. Александрова. Тя обяви, че “няма данни към момента, че “Делта” вариантът протича с по-тежка клинична картина при децата”.

Проф. Радостина Александрова коментира, че е твърдо “за” доброволното ваксиниране, но добави, че хората трябва да бъдат информирани за ваксините.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски призова, в края на дискусията, да вярваме в научните и в здравните институции, от които да получим информация за ползите от ваксините.