Наука Образование

Проф. Минко Балкански: От нашето поведение зависи животът и здравето на всички други! (видео)

Проф. Минко Балкански: От нашето поведение зависи животът и здравето на всички други! (видео)

„Аз се възхищавам на всички хора, които са сериозни и си стоят вкъщи! Най-важното е да бъдем алтруисти. Да не мислим само за себе си. Да мислим, че от нашето поведение зависи нашето щастие, но и щастието на всички други“, това заяви световнопризнаят физик проф. Минко Балкански пред „Панорама“. В краткото си онлайн интервю от Франция, той изразява увереност в учените и смята, че „по един или друг начин ще се справим с вируса, но сега зависи от всички нас, не само от учените.“

Проф. Минко Балкански един от най-големите учени в областта на физиката в световен мащаб. Той е носител на много международни признания и е един от най-големите дарители в областта на академичното образование. Проф. Балкански е основател на „Национален институт за образование“, а фондацията му „Миню Балкански“ издирва, подпомага и подготвя талантливи български деца за кандидатстване в престижни международни научни институти.

Проф. Балкански, как е духът ви?

Много ми е приятно да ви чуя. Аз съм в чудесен дух, работя си и слънцето грее тук и цветята цъфтят.

Тези дни целият свят се тревожи, целият свят се пренарежда. Вие имате ли такова усещане?

Моето усещане е, че трябва да бъдем много сериозни по това отношение. Трябва да бъдем много дисциплинирани. Защото всичко зависи от нас.

Вярвате ли, че учените ще успеят да надбягат вируса, да го преборят?

Разбира се! По един или друг начин ще се справим с вируса. Но сега зависи от всички нас, не само от учените.

Мислите ли, че държавите, които взеха по-строги мерки постъпиха по-правилно?

Разбира се. Трябва да са много строги и много отговорни. Нещата са много сериозно взети във Франция. Е, французите не са особено много дисциплинирани, но сега улегнаха нещата. Сега съзнават, че работата е сериозна и, че всички трябва да сме отговорни и сериозни. Другите зависят от нас и ние зависим от всички. Това е едно взаимно отношение, което трябва да се вземе много на сериозно.

Това е и правило от физиката – всички сме свързани?

Точно това е изключителен случай да се покаже колко можем да бъдем съзнателни и колко можем да проявим малко алтруизъм и да мислим и за другите.

Сега сякаш е време, когато се показва най-доброто и най-лошото от човешката природа. Има ли хора на които се възхищавате?

Аз се възхищавам на всички хора, които са сериозни, които си стоят вкъщи и които не ходят по пътищата.

Вие сте сред тях. Къде ви намираме?

Аз съм на село, в моята резиденция.

Вие ми казахте в София, че най-ценното нещо в живота е, когато човек дава. Сега особено е валидно, нали?

Най-важното е да бъдем алтруисти. Да не мислим само за себе си. Да мислим, че от нашето поведение зависи освен нашето щастие, но и щастието на всички други, животът на другите. Здравето на другите зависи от нас. Така че ние трябва да дадем това, което се изисква от нас – да бъдем много сериозни и много строги с нашето отношение. Бъдете здрави, пазете си здравето и мислете за другите. От вашето поведение зависи животът и здравето на всички други!

 

Проф. Минко Балкански е роден на 24 юли 1927 г. в село Оряховица, Старозагорско. През 1946, емигрира във Франция. Учи в Екол Национал де Хими в Бордо (Ecole Nationale de Chimie  de Bordeaux), и след получаването на дипломата за инженер, заминава за Париж. Тук постъпва в лабораторията по електрохимия на Сорбоната, където работи над докторската си дисертация, защитена през 1954 година, като междувременно е назначен в Центъра за Научни Изследвания (CHPC). Същата година, е назначен в Макс Планк Институт (Max Planck Insitute) в Берлин, където научните му изследвания са в областта на полупроводниците. След представяне на резултатите от научните му трудове, той е приет в МИТ Кембридж, Масачузетс, като член на лабораторията на Професор Артур Ван Хипел, където се свързва с най-видните учени в областта на физиката на твърдото тяло.

От 1955 г. Проф. М. Балкански е член на лабораторията по физика на Екол Нормал Сюпериор (Ecole Normale Superieure), Професор в Университета “Пиер и Мария Кюри”, и доктор на лабораторията по физика на твърдото тяло (1960-1985), и Професор в Калифорнийския Университет “Ървайн” (1970-1998) – Заслужил Професор от 1995 година. Професор Балкански е и партньор и организатор на сътрудничество с научни групи във Франция, Германия, САЩ, Япония, Индия, Китай, Полша.

Завръщането му в България през 1992 г. бе съпроводено с присъждането му на титлата Почетен Доктор на СУ Свети Климент Охридски. През 1993 г. Проф. Балкански основава Висшия Институт за Развитие на Културата, Науката и Технологиите в България, който организира научни симпозиуми и конкурси за български ученици, за да следват в престижни френски университети. Проф. Балкански бе също и главния двигател за организиране на Върхови Институти на НАТО в Созопол (ASI). Център за многобройни школи за учители и ученици стана основаната от него в родното му училище Фондация “Миню Балкански” Национален Институт по Образованието в Оряховица. По негова инициатива, бе създадено гражданското сдружение “Морал, Етика и Гражданско Образование (МЕГО)”, което провежда ежегодни конференции и работи за внедряването на принципите и дисциплината на гражданско образование в българските училища.

Бивш председател на европейската дивизия на физика на твърдото тяло, той е член на редакционния комитет на редици международни научни списания; автор на книги, монографии, и голямо число научни публикации; и научен съветник в големи индустриални фирми. Той е също носител на премията van Hippel; Френския Почетен Легион (Legion d’Honneur); Орден Стара Планина; Командир на Полския Орден за Заслуги, и на награда за заслуги на Индия.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!