Образование

Проф. Мартин Вечев със съвети към българските ученици: Учете много яко математика, информатика и физика

Проф. Мартин Вечев със съвети към българските ученици: Учете много яко математика, информатика и физика

Проф. Мартин Вечев, който е един от водещите учени в света на компютърните науки и изкуствения интелект и архитектът на INSAIT, сподели в своя публикация във Facebook своите кратки съвети, насочени към българските ученици и бакалаврите:

„Бърз 2-мин съвет за ученици и студенти в България (навън това се знае) понеже много от децата в България са масово объркани и непрекъснато получаваме запитвания за програми в INSAIT от много ученици. Та, тъй като съм в комисии за прием на студенти от цял свят вече 10 години, в топ университет (тоест, виждаме хиляди кандидати на година от всички образователни системи по света), а и след техническите интервюта в INSAIT:

– Докато сте в училище и в университета (на ниво бакалавър), гледайте да учите МНОГО ЯКО (ако искате в места като INSAIT), особено математика, информатика, физика и подобни. Като ученик: състезавай се по тях и се забавлявай там, самия резултат не е толкова важен, важното е да ти харесва и да искаш да сдобиваш все по дълбоки знания и да си задаваш въпроси защо X а нe Y.

– Забравете за предприемачество, бизнес, стартъпи, трупане на опит във фирми които ви експлоатират, и т.н. (3 месеца летен стаж вече като студент е добре). Тези неща може да ги правите после цял живот. Но без фундаментални знания придобити навреме може донякъде, после не, и много скоро става невъзможно да ги сдобиеш, особено когато се конкурираш с едни от най-добрите студенти в света които вече ги имат и където има убийствени срокове.

– Това че някоя фирма те пуска да тренираш нещо на PyTorch не значи че имаш идея от machine learning или алгоритми или че въобще разбираш какво правиш и тях това вероятно няма да ги интересува. Това често дава грешна представа и обърква много ученици и студенти които мислят че знаят а всъщност не.

– Интервютата по места като INSAIT (и DeepMind, OpenAI, MIT, ETH, etc.) проверят точно това: имаш ли фундаментални знания (за нивото от което идваш) и можеш ли да мислиш правилно. Това почти сигурно означава че можеш да учиш бързо (тъй като за бързо учене трябва да може да абстрахираш много бързо много неща а без фундамент => невъзможно). Забележка: фундаменталните знания може да са както теоритични така и практични.“