Образование Олимпийци

Проф. Мартин Вечев от INSAIT направи щедро дарение за подготовката на националния отбор по информатика

Проф. Мартин Вечев от INSAIT направи щедро дарение за подготовката на националния отбор по информатика

Проф. Мартин Вечев от INSAIT дари 40,000 лева за подготовка на националния отбор по информатика. Личното дарение ще осигури провеждането на националните лагер-школи по състезателна информатика през 2023 г., които са важен елемент за развитието на българските таланти в областта на информатиката. Международната олимпиада по информатика – най-престижното състезание за ученици в света на информатиката, е създадена по инициатива на България. Първата олимпиада се провежда през 1989 г. в гр. Правец и в нея участват 13 държави. Днес броят на страните участнички е 88, а България се нарежда на пето място по брой медали във вечната ранглиста.

Неизменна част от подготовката на българските олимпийци са школите за подготовка на разширените национални отбори, както и националната лагер-школа по информатика, организирани от Института по математика и информатика – БАН и Съюза на математиците в България (СМБ). Дарението от проф. Мартин Вечев ще осигури пълноценното провеждане на тези школи през 2023 година.

„Българската олимпийска школа развива в учениците интерес към фундаменталните познания по математика и информатика. Амбицията на INSAIT е да привлича и развива именно таланти с такъв потенциал. Например Христо Венев, най-успешният български олимпиец, на второ място във вечната ранглиста на Международната олимпиада по информатика, завършил Оксфорд с отличие, е докторант в INSAIT. Смятам, че за България е важно тази школа да се развива, надгражда и подкрепя.“ – сподели проф. Мартин Вечев, архитект на INSAIT.

„Институтът по математика и информатика и Съюзът на математиците в България традиционно организират и провеждат подготовката на националните ни отбори по математика и информатика и техните разширения. Благодарение на всеотдайната работа на нашите колеги, на учениците и на техните учители, България уверено и заслужено стои на водещи позиции в международните състезания и олимпиади. Уверени сме, че съвместните ни усилия ще продължат и занапред да ни карат да се гордеем с работата си и с постиженията на нашите състезатели.“ – заяви проф. Петър Бойваленков, директор на ИМИ-БАН и зам.-председател на СМБ.