Наука

Проф. Димитър Съсълов: Бъдещето на нашата цивилизация е да живеем на различни планети в Слънчевата система

Проф. Димитър Съселов: Бъдещето на нашата цивилизация е да живеем на различни планети в Слънчевата система

„Eдин ден да има не само учени и астронавти на повърхността на Марс, но също така и хора, които да живеят там постоянно. Аз желая пълен успех на всички космически мисии, независимо от кои страни са, защото е очевидно, че успешното бъдеще на човечеството е в Космоса“. Това заяви световнопризнатият проф. Димитър Съсълов, който даде интервю пред БНР във връзка с трите мисии, които достигнаха Марс миналия месец. Той е професор по астрономия в Харвардския университет, директор на мултидисциплинарния център Origins of Life Initiative и един от водещите изследователи на космическия телескоп Kepler. Проф. Съсълов прогнозира, че „бъдещето на нашата цивилизация е да успеем да постигнем възможността да живеем на различни планети в Слънчевата система. Разбира се, без да напускаме нашата чудесна и красива планета Земя“.

През февруари три космически мисии успешно достигнаха Марс.

На 9 февруари мисията Al-Amal на Обединените арабски емирства (ОАЕ) успешно влезе в орбита около Марс. Това е първата междупланетна мисия за ОАЕ, чиято задача е да изучава атмосферата на Червената планета.

На 10 февруари и китайската мисия Tianwen-1 успешно влезе в орбита около Марс. Тя разполага освен с орбитален модул и със спускаем апарат и марсоход, които до два месеца е предвидено да кацнат на Червената планета.

На 18 февруари роувърът на НАСА Perseverance успешно кацна на Марс в кратера Jezero. Роувърът този път не е сам, със себе си носи и първия хеликоптер, който ще полети в атмосфера на чужда планета – Ingenuity. Мисията на марсохода Perseverance е да търси следи от живот и древни микроби, както и ще трябва да събере проби от повърхността на планетата. Хеликоптерът, който прилича на дрон заради размерите си, ще изпълнява две изключително важни задачи. Първо трябва да покаже, че на Марс може да се лети въпреки разредената атмосфера. И второ – да изследва повърхността на планетата със скорост, която досега никой марсоход не може да развие.

Ето как проф. Димитър Съсълов коментира успешните мисии до Марс:

„Марс се явява общ приоритет за много различни държави, бих казал за човечеството като цяло, по простата причина, че е най-близката по условия за живот или ресурси до Земята планета в нашата Слънчева система. Лесно се стига до Марс, лесно се каца, лесно се изследва повърхността на планетата, която в известен смисъл има много общо с географски терени на Земята. С оглед на ресурсите, Марс има възможности, които не са толкова очевидни на други места в Слънчевата система. Може би за следващите две или три столетия Марс е най-очевидното и лесно за заселване място отвъд нашата Земя в Слънчевата система. От моя гледна точка това е бъдещето на човечеството – един ден да има не само учени и астронавти на повърхността на Марс, но също така и хора, които да живеят там постоянно. Аз желая пълен успех на всички космически мисии, независимо от кои страни са, защото е очевидно, че успешното бъдеще на човечеството е в Космоса“.

Как получените данни от тези мисии ще помогнат в бъдещото изследване на Марс и Слънчевата система като цяло? Коментарът на проф. Димитър Съсълов:

„Трите мисии, които пристигнаха на Марс тази зима имат различни цели. Например тази на Обединените арабски емирства изследва климата, намира се на висока орбита и от там се вижда цялата повърхност. Мисията на Китай ще спусне планетоход през май и ще изследва част от повърхността, която не е била изследвана досега, което е много интересно. Голямата лаборатория – тази, подготвена от НАСА, ще изследва за първи път почви и седименти в кратера „Джезеро“, който в миналото е бил голямо езеро. Целта е да се провери дали има свидетелства за съществуването на живот на Марс в ранната история на планетата. Това, което знаем от геологическото изследване от орбита на този терен, е, че в ранната история на Марс – преди около 4 милиарда години, там е имало езеро с вода, подобна на тази в езерата на Земята по това време. Вижда се делтата на голяма река, от която са останали седименти и до днешни дни. Обикновено, когато се наблюдават такива географски терени на Земята, дори отпреди 3 милиарда години, се вижда, че в почвите, седиментите и скалите има остатъци от съществуването на микроби. Надяваме се, че изследването на Марс ще ни даде подобни данни. Ако не намерим свидетелства за съществуването на марсиански живот, на микроби, то поне ще имаме възможност да видим какви са химическите реакции и седиментите, които се образуват при условия, подобни на тези на ранната история на Земята, преди началото на живота. От тази гледна точка, не само за Марс, но и за изследване на цялата Слънчева система изобщо и за разбиране на големия въпрос за произхода на живота, резултатите от тази мисия на НАСА са изключително важни, бих казал дори исторически“.

Прогнозата на проф. Димитър Съсълов:

„Говорейки за Марс, с големи надежди смятам, че там ще кацнат много космически кораби с хора. Някои от тях ще организират там постоянна база, а след това още и още бази. Така ще бъде заселена планетата Марс. Тя ще стане втора Земя. Разбира се, до този момент вероятно ще минат повече от 100 години. Надявам се, че в рамките на нашия и моя живот, в следващите 10-20 години, този процес ще започне и ще видим първите хора-марсианци. Това е за мен бъдещето на нашата цивилизация – да успеем да постигнем възможността да живеем на различни планети в Слънчевата система. Разбира се, без да напускаме нашата чудесна и красива планета Земя“.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!