Технологии

Проучване на Noble Hire: Средната заплата в българския IT сектор вече е 5411 лева

Проучване на Noble Hire: Средната заплата в българския IT сектор вече е 5411 лева

Средната нетна заплата в IT сектора вече е 5411 лв., показва ново проучване на Noble Hire, проведено през месец октомври 2022 година. За сравнение при предишното проучване на платформата от февруари 2021 г. този показател е бил 4120 лв., което представлява увеличение с 23.86% за последните година и осем месеца. Логично най-високо е заплащането на директорските позиции в бранша (10 757 лв. средна нетна заплата), следвани от софтуерните архитекти (10 064 лв.) и лидерите на екипи (7526 лева).

Проучването показва още, че средната нетна заплата при IT специалистите, работещи за компании в България е 5085 лв., а при тези, работещи в дружества извън страната или отдалечено – 7569 лева. Средната заплата за инженерни позиции е 5383 лв., а за неинженерни – 5556 лева чисто. При работещите в България и заемащи инженерни позиции този показател е 5049 лв., а при заемащите неинженерни позиции в страната – 5265 лева. Съответно средната нетна заплата за инженерни позиции, работещи извън България или отдалечено е 7721 лв., а неинженерни пак там – 7178 лева.

Проучване на Noble Hire: Средната заплата в българския IT сектор вече е 5411 лева

В допитването на Noble Hire са се включили общо 3828 души, като повече от половината са софтуерни инженери. Резултатите са представени под формата на 75 графики, разглеждащи под различни ъгли заплатите в IT сектора у нас. Те показват например какви са заплатите в България на специалистите, владеещи едни от най-популярни технологии (JAVA, C++, PHP, Python и др.) спрямо опита им; как се променят възнагражденията през годините за конкретна длъжност; каква е разликата в заплащането на най-популярните позиции спрямо локацията и др.

Проучване на Noble Hire: Средната заплата в българския IT сектор вече е 5411 лева

“Това е второто ни задълбочено проучване на заплатите в IT сектора и сме приятно изненадани, че участниците в него са повече –  3828 души спрямо 3150 в първото. И въпреки че не сме професионална социологическа агенция, получените резултати разкриват важни тенденции в сектора. Убеден съм, че те могат да бъдат добра основа за създаване на по-пълна и актуална картина на един от най-динамичните сектори в България” – споделя Георги Иванов, управител и съосновател на платформата.

Методологията на проучването включва разпределение на данните в 7 основни секции, всяка с група графики за преглед спрямо отделните критерии. В заглавията на графиките е посочено дали са използвали данни за хора, работещи само в България или такива, работещи в чужбина или отдалечено, където заплатите са значително по-високи. В графиките за сравнение на заплатите с миналата година са използвани само позициите и технологиите, за които има събрани данни и от двете проучвания.

Повече информация за проучването има тук: https://noblehire.io/salary-survey-2022/