Образование

Проект за виртуална реалност в час донесе награда на „СофтУни Светлина“ в конкурса „Дигитално училище на България“

Проект за виртуална реалност в час донесе награда на „СофтУни Светлина“ в конкурса „Дигитално училище на България“

Проект за виртуална реалност в училище донесе на „СофтУни Светлина“ награда от конкурса „Дигитално училище на България“ на А1 в категория „Иновативна идея“. Частната професионална гимназия по дигитални науки има амбицията да използва възможностите на виртуалната реалност (VR), добавената реалност (AR) и смесената реалност (MR) и с това да предизвика по-голям интерес у учениците към съдържанието на учебния материал, както и да им предостави възможност да учат по иновативен начин.

Със своя проект за изграждане на класна стая за преподаване и обучение на ученици във виртуална среда, в която учителят и учениците да носят очила за виртуална реалност, училището кандидатства в националния конкурс „Дигитално училище на България“. Целта на конкурса, организиран от А1 съвместно с фондация „Заедно в час“ и подкрепен от МОН, е да отличи най-добрите практики в училищата в страната, които използват и прилагат технологиите под различна форма, както при преподаването в онлайн среда, така и в класната стая. В конкурса бяха получени над 120 проекта от цялата страна, разпределени в три основни категории – „Дигитален урок“, „Дигитален проект“ и „Дигитална организация на преподаването“, и една специална награда за проект с голям потенциал за развитие.

Проектът на „СофтУни Светлина“ бе отличен от журито на конкурса със специалната награда в категория „Иновативна идея“. От Светлина целят да увеличат интереса на учениците към учебния процес с помощта на виртуалните очила. Те ще дадат възможност на младежите да овладеят сложни концепции, които иначе могат да бъдат точно моделирани чрез виртуалната реалност и учениците по-бързо да разбират съдържанието на материала.

Обучението с очила за виртуална реалност е следващата стъпка след мултимедийните преподавателски инструменти и представлява гигантски скок над диаграмите като техника за преподаване, посочват от частната професионална гимназия по дигитални науки. В аргументацията си на проекта преподавателите обясняват своята идея по-подробно: учителят да влиза в класната стая, като и той, и учениците слагат очилата за виртуална реалност и се прехвърлят директно в света на изучаваната материя. Всички се разхождат из атоми и молекули с пълна триизмерна HD яснота. Вече няма граници за виртуални полеви пътувания, което означава, че учениците биха могли да отидат на виртуални екскурзии до почти всяка точка по света, а също и до всяко място извън този свят. Представяте ли си колко вдъхновяващо би било да осъществите пътуване до пръстените на Сатурн например?

И тук идва важният въпрос „Колко струва?“. От „СофтУни Светлина“ са изчислили, че комплект с пълното необходимо оборудване и инсталиран образователен софтуер за цял клас от 30 души ще струва приблизително 30 000 лв. Подобна идея вече е реализирана в САЩ през 2016 година, като сред по-близките до България страни можем да се отбележим, че в Румъния вече има училища, които я прилагат.

Конкурсът „Дигитално училище на България“ на А1 награди общо 7 български училища. Във всяка от трите категории – „Дигитален урок“, „Дигитален проект“ и „Дигитална организация на преподаването“ – беше избрано по едно училище от областен град и едно от малко населено място. Победителите са от Варна, Гоце Делчев, Дупница, Кърджали, Свищов и София, а проектите включват разнообрази подходи за обучение като виртуална реалност, интерактивни дъска и съвременни STEM кабинети.

„Много приятно сме изненадани, че първото издание на конкурса „Дигитално училище на България“ предизвика толкова голям интерес. Множеството подадени кандидатури от цялата страна ни показаха, че не само говорим за дигитализация на българските училища, а че тя наистина се е случила на високо ниво в малки и големи градове в страната.“, коментира Илияна Захариева, която е директор „Корпоративни комуникации“ на А1 България, по повод резултатите от конкурса.