Наука

Приключи палеонтологичната експедиция край Трън, в която се включи и световнопризнатият учен проф. Стийв Брусати

Приключи палеонтологичната експедиция край Трън, в която се включи и световнопризнатият учен проф. Стийв Брусати

В неделя приключи петата палеонтологична експедиция на Националния природонаучен музей при БАН в находището на динозаври и друга къснокредна гръбначна фауна край Трън, ръководена от гл. ас. д-р Латинка Христова. Тази година към българския екип се включи и едно от големите имена в съвременната палеонтология на динозаврите – проф. Стийв Брусати.

Учените описват експедицията като изключително успешна, защото бяха открити нови фосилни останки от гръбначна фауна на възраст над 83 милиона години, сред които няколко добре запазени едри зъби на крокодиломорфи, кости и костни фрагменти на различни микрогръбначни животни – риби, земноводни и др., парчета от коруби на костенурки, както и вкаменелости от по-едри животни. Краят на теренната работа поставя началото на много работа за палеонтолозите за почистване, консервиране и инвентиране на събрания фосилен материал в колекциите на НПМ-БАН.

Световноизвестният експерт по динозаврите и преподавател в Университета на Единбург проф. Стийв Брусати тази година за първи път успя да се присъедини към българските си колеги и да участва в теренната работа. Той остана впечатлен от събраните до момента вкаменелости и оцени високо потенциала на находището като възможност то да се превърне в едно от най-важните находища на къснокредна гръбначна фауна в Европа.

Преди да замине за Трън проф. Брусати посети първо Националния природонаучен музей, където заедно с докторанта от НПМ-БАН Владимир Николов и гл. ас. Дочо Дочев от СУ се запозна с откритията направени от екипа през предните палеонтологични експедиции.

Световноизвестният палеонтолог проф. Стийв Брусати е в България за палеонтологичната експедиция на Националния природонаучен музей
©MediaBricks.bg
Световноизвестният палеонтолог проф. Стийв Брусати е в България за палеонтологичната експедиция на Националния природонаучен музей
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg

Д-р Латинка Христова и Владимир Николов използваха експертизата на проф. Брусати, за да приоритизират най-значимите в научно отношение вкаменелости и да очертаят плановете за по-нататъшното им изследване, което непременно ще включва дългогодишно сътрудничество между родните учени и палеонтолога от Единбург.

Той е автор или съавтор на повече от 200 научни публикации с хиляди цитирания, както и на редица учебници, научнопопулярни книги, енциклопедии и статии, припомнят от БТА. Книгата му „Възход и падение на динозаврите“ (The Rise and Fall of the Dinosaurs: A New History of a Lost World, 2018 г.) е бестселър и е издадена в много страни, включително България, издадена от издателство „Сиела“ в края на 2019 г. Художник на корицата на българското издание е докторант Владимир Николов, който е палеоилюстратор. Брусати е научен консултант на шестия филм от поредицата “Джурасик парк” – “Джурасик свят: Господство” (Jurassic World: Dominion).

Пред БТА Брусати отбеляза, че динозаврите от Трън имат потенциала да се превърнат в едни от най-важните нови световни открития в тази научна област. Той посочи, че особено важни са тяхната възраст и местоположение. Палеонтологът разказа, че през късната креда по-голямата част от Европа не е била континент, а нивото на моретата е било толкова високо, че водата е покривала голяма част от територията, която сега наричаме Европа. Някои от по-високите планини са стърчали над вълните като острови. Досегашни открития от Румъния и Испания са показали, че тези острови са били дом на необичайни динозаври. В Румъния много от динозаврите са били джуджета, те са били миниатюрни версии на известните големи динозаври на континента, отбеляза ученият и поясни, че заради големината на островите, са липсавли достатъчно ресурси или пространство и затова динозаврите са станали по-малки по размер. Според него българското находище може да даде отговори на някои от въпросите за еволюцията на тези същества, защото откритията, направени тук сочат, че българските динозаври са били малко по-стари. Те също са живели на остров, възможно е те да са били предците на тези динозаври джуджета, предполага палеонтологът. Според него те имат потенциал да ни разкажат много за това как динозаврите са се адаптирали към островите и размерите на телата им са се смалили, за да оцелеят.

От Националния природонаучен музей изказаха специални благодарности на студентите геолози от Софийския университет, които за втора поредна година помагаха в работата на терен. В резултат на техните усилия бяха открити много нови фосили, като някои от находките се оказаха едни от най-интересните тази година.

В периодите с валежи участниците в експедицията посетиха Туристическият център до ждрелото на река Ерма, където е монтирано информационно табло, посветено на фосилното находище. Таблото е изготвено по инициатива на Трънското туристическо дружество през 2019, в сътрудничество с гл. ас. д-р Латинка Христова и докторанта на НПМ-БАН, Владимир Николов.

Приключи палеонтологичната експедиция край Трън, в която се включи и световнопризнатият учен проф. Стийв Брусати