Наука

Признание! Кръстиха астероид на името на българския астроном д-р Росита Кокотанекова – (42772) Kokotanekova

Признание! Кръстиха астероид на името на българския астроном д-р Росита Кокотанекова - (42772) Kokotanekova

Астероид е кръстен на българския астроном д-р Росита Кокотанекова. 6-километровото парче скала (и може би малко лед), обикалящо в Главния астероиден пояс между Марс и Юпитер, вече носи името (42772) Kokotanekova! С това признание международната конференция Asteroids, Comets, Meteors (ACM) отличава учени, които имат голям принос за изучаването на малки тела в Слънчевата система.

Д-р Росита Кокотанекова е завършила Природо-математическата гимназия в Хасково. Като през 2004 и 2005 година е част от българския национален отбор по астрономия и участва на международните олимпиади. След това продължава образованието си в университета Jacobs в Бремен, прави специализация в Харвард-Смитсониан център и докторантура по Изучаване на Слънчевата система към Института Макс Планк в Германия. В момента тя работи към Южната европейска обсерватория (ESO).

Признанието, което д-р Росита Кокотанекова получава, е за работата й по изучаване на повърхностните характеристики на комети, транснептунови обекти и други малки тела на Слънчевата система, използвайки наземна фотометрия.

На всеки три години по време на една от най-големите международни конференции по астрономия Asteroids, Comets, Meteors се обявява списък от астероиди, които са кръстени на учени, допринасящи за изучаването на малки тела в Слънчевата система.

След това признание д-р Росита Кокотанекова сподели: „Изключително много се вълнувам, че и моето име е намерило място в този списък. За съжаление конференцията не се проведе миналата година, но се надявам скоро да можем да празнуваме тази прекрасна изненада с всички други колеги.“