Олимпийци

(29.04.2018) Прибраха се учениците, спечелили 4 медала на Менделеевската олимпиада по химия

Евгени Стателов, Петър Христов, Денислав Станчев и Камен Петров
© MediaBricks.bg

Медалистите ни от Менделеевската олимпиада по химия се прибраха от Минск. Българските ученици се представиха отлично и  спечелиха 4 медала  – 3 сребърни и един бронзов. Евгени Стателов, Петър Христов, Денислав Станчев и Камен Петров, заедно със своите ръководители доц. Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цекова кацнаха в София в неделя късно вечерта. Екип на MediaBricks.bg бе сред посрещачите на олимпийците ни. Въпреки късния час и дългите полети, те спазиха традицията и развяха българското знаме при пристигането си.

Христо Чанев радостно сподели, че нашите ученици са си заслужили медалите в жестоката конкуренция с още 126 състезатели от 22 страни. Всяка година Менделеевската олимпиада се разраства като обхват на държавите участници.

Освен медалите, отборът ни получи и обща специална награда, а Евгени Стателов заслужи признание за най-добре представил се участник в експерименталния кръг.

Ето ги и медалистите за България:

Евгени Стателов (11 клас, ЕГ Пловдив) - сребърен медал; специална награда в практическия кръг;
© MediaBricks.bg

Евгени Стателов (11 клас, ЕГ Пловдив) – сребърен медал; специална награда в практическия кръг;

 

Петър Христов (12 клас, СМГ) - сребърен медал;
© MediaBricks.bg

Петър Христов (12 клас, СМГ) – сребърен медал;

 

Денислав Станчев (12 клас, ПМГ Велико Търново) - сребърен медал;
© MediaBricks.bg

Денислав Станчев (12 клас, ПМГ Велико Търново) – сребърен медал;

 

Камен Петров (11 клас, НПМГ София) - бронзов медал;
© MediaBricks.bg

Камен Петров (11 клас, НПМГ София) – бронзов медал;

 

Евгени Стателов, Петър Христов, Денислав Станчев и Камен Петров, заедно със своите ръководители доц. Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цекова
© MediaBricks.bg

Ръководители на българския отбор са Христо Чанев – доцент във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“, и Даниела Цекова – гл. ас. доктор в същия факултет.

Международната Менделеевска олимпиада по химия се провежда от 1992 г, а първото участие на България в състезанието е през 2004 г.

България ще участва и в 50-ото юбилейно издание на Международната олимпиада по химия, която ще се проведе през юли 2018 г. в Чехия и Словакия.