©MediaBricks.bg
Олимпийци

Прибраха се българските ученици, спечелили 6 медала от Младежката Балканска олимпиада по математика

Тази вечер на летище София кацнаха медалистите ни от Младежката Балканска олимпиада по математика. Българските ученици спечелиха 2 златни и 4 сребърни медала. Златни отличия извоюваха Борислав Кирилов (8 клас, ПЧМГ) и Десислава Николова (8 клас, СМГ). Сребърните медали извоюваха Андон Тодоров (8 клас, СМГ), Валери Ванков (9 клас, СМГ), Милко Бакалов (8 клас, СМГ) и Мартин Копчев (8 клас, ПМГ Габрово). Техни ръководители бяха доц. д-р Ивайло Кортезов, Емил Карлов и Мария Кузманова (наблюдател). Младите ни математици заеха второ място в отборното (неофициално) класиране, преди нас са само румънците.

©MediaBricks.bg

Пред екипа на MediaBricks.bg доц. Кортезов изрази задоволство от представянето на Балканиадата. „Много всеотдайна беше подготовката на учениците ни. Те положиха много труд и доста бързо дръпнаха. Бяха единни и са с близки резултати по между си, което ги стимулира да се представят все по добре. Отборът ни е почти нов и необигран, но постигна добри резултати. Сигурен съм, че можехме да победим и Румъния. Нямаше нищо в темата, което нашите състезатели да не могат да направят“, заяви той.

Медалистите ни се състезаваха с над 100 ученици в Балканското състезание. Тази година освен балканските държави взеха участие и няколко гост държави като Франция, Казахстан, Саудитска Арабия и др.

„Трябва да отбележим, че има отбори, които общо са събрали едноцифрен брой точки, а при нас най-ниският резултат е 21 точки. В отбора на Сърбия имаше двама състезатели, които се явяват за трета година и още миналата бяха със златни медали. Така че тях ги броихме за сигурни медалисти и този път. Фактът, че успяхме да победим Сърбия и то с много точки– с 21 разлика, за мен е особено значителен.“, добави още доц. Кортезов.

Младежката Балканска олимпиада по математика се проведе на остров Родос в Гърция. Това е 22-рото издание на надпреварата. През 2017 година България бе домакин на състезанието, а страната ни бе представлявана от цели три отбора, които спечелиха общо 18 медала.

Вижте как бяха посрещнати младите ни медалисти:

©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
©MediaBricks.bg
Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!