Образование Олимпийци

Престижният Международен есенен турнир по информатика (IATI) ще се проведе онлайн от 19 до 22 ноември

XII Международен есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“ тази година ще се проведе онлайн от 19 до 22 ноември. Силният турнир всяка есен събира голяма част от най-добрите световни състезатели по информатика, а негови основатели са Бисерка Йовчева и Емил Келеведжиев.

Есенния турнир е единственото международно състезание по информатика, в което има две възрастови групи: младежка (junior) – за ученици до 15.5 години и старша възраст (senior) – за ученици от гимназиална степен. Държавите участнички ще могат да регистрират по един официален отбор и до пет неофициални в двете възрастови групи.

Миналата година в престижната надпревара се включиха 180 гимназисти от 9 държави. В турнира участваха едни от най-добрите състезатели по информатика от Русия, Румъния, Сърбия, Казахстан, Молдова, Армения, Украйна, България и Азербайджан, събрани в 51 отбора. Българските ученици завоюваха 19 заслужени медала от състезатнието.

Български ученици завоюваха 19 медала от силния Международен есенен турнир по информатика - IATI

Домакин на турнира е Община Шумен, а негови организатори са Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Школа А&Б. Партньори на IATI са Министерство на Образованието и Науката, Сдружение „Европейска Младежка Олимпиада по Информатика“, Районно управление на образованието – Шумен и Мусала-Софт. Генерален спонсор на събитието е Алкомет АД.