Наука Образование Олимпийци

През септември България ще е домакин на Европейския конкурс за млади учени EUCYS 2019

От 13 до 18 септември в България ще се проведе Европейският конкурс за млади учени EUCYS 2019. За 31-вото издание на конкурса в София ще пристигнат над 150 участници от 40 държави, които ще представят 100 проекта пред някои от най-изтъкнатите учени в света. EUCYS дава възможност на младежи от цял свят между 14 и 20 години да представят своите разработки в научната сфера.

България участва в Европейския конкурс за млади учени от 1998 г. под егидата на Министерство на образованието и науката, което, съвместно с Института по математика и информатика към БАН, реализират идеята за провеждане на състезанието у нас.

Тази година българският отбор ще бъде представен от младите учени Звездин Бесарабов, Андрей Гиздов и Николай Пашов, като техен ръководител на подготовката е Константин Делчев от Клуб Млади Таланти.

В началото на 2019-а на най-голямото състезание за гимназисти, свързано с наука и инженерство в света – Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), Звездин Бесарабов, Ивайло Желев, Димитър Чакъров и Николай Пашов под ръководството на Константин Делчев спечелиха 6 специални отличия.

С много специални награди се прибраха българските гимназисти от Intel ISEF в Аризона
©MediaBricks.bg

Миналата година на 30-тото издание на Европейския конкурс за млади учени EUCYS, който се проведе в Дъблин, българските участници Александър Шопов, Атанас Стефанов и Ивайло Желев спечелиха 3 награди.

Български научни таланти се прибраха с 3 награди от Европейския конкурс за млади учени
©MediaBricks.bg

Европейския конкурс за млади учени EUCYS се провежда ежегодно от 1989 г. с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Всяка държава има възможност да участва с до три проекта в различни научни дисциплини, които в продължение на три дни ще се оценяват от жури, избрано от Европейската комисия, включващо специалисти от всички научни дисциплини.

Домакините в лицето на Министерство на образованието и Института по математика и информатика са подготвили наситена с интересни събития съпътстваща програма, както за участниците, така и за всички желаещи да се докоснат до света на науката. В един от дните на конкурса ще се състои и важен за научните среди форум, на който изтъкнати световни имена ще изнесат редица лекции пред свои български колеги, на които ще засегнат важни теми, касаещи бъдещето на иновациите и технологиите. Последващата дискусия ще бъде добра възможност за българските учени да обменят знания и опит със свои колеги от цял свят, както и да представят приноса на България в развитието на модерната наука.

Програмата включва още възможност външни посетители да разгледат научния форум и да се запознаят с проектите на учениците.

Повече актуална информация за EUCYS 2019 може да откриете на: