Наука Образование Технологии

През ноември в София идва генералният директор на ЦЕРН д-р Фабиола Джаноти и ще участва в RELOGIA 2019

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!

Генералният директор на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN/ЦЕРН) д-р Фабиола Джаноти пристига през ноември у нас по повод 20 години от участието на България в ЦЕРН. По време на визитата си у нас тя ще открие RELOGIA | ТРИАЛОЗИ 2019. Това е първото по рода си събитие за България и Европа, представящо най-новите иновации в областта на изкуството, науката и технологиите в образованието, изследванията и културата в контекста на световните STE(A)M тенденции. Форумът се провежда под почетното председателство на Министерство на образованието и науката и е организирано от Фондация за изследвания в областта на науката и изкуството „Re:“ и Национална художествена академия.

Д-р Фабиола Джаноти е един от най-изтъкнатите физици в света и първата жена, застанала начело на ЦЕРН. Тя ръководи един от двата гигантски експериментални екипа на ЦЕРН, които през 2012 г. стигат до откриването на Хигс бозона.

Над 4000 български ученици са посетили ЦЕРН в периода 2010-2019 г. От октомври 2008 до октомври 2019 г. 755 български учители са преминали обучение в ЦЕРН, а групите са сформирани от учители от над 20 населени места в България като продължение на учителските програми.

„Изключително признателни сме на д-р Джаноти, че прие поканата да е част от това значимо събитие. България ще бъде домакин на водещи със своя опит в интеграция между наука, изкуство и технология световни и европейски изследователи, академици, политици и предприемачи, което за пореден път показва способността на страната ни да бъде платформа за международен обмен на опит и знания на иновативните политики за научни изследвания и образование“, каза Карина Ангелиева, заместник-министър на образованието и науката.

„Огромна чест е да посрещнем такава ярка и впечатляваща личност и учен, като част от уникалната програма на RELOGIA, която ще представи световни примери за взаимодействието между наука+изкуство+технология и най-новите европейски STEAM иновации и разработки в областта на академичните, научноизследователските и креативните индустрии“, заяви д-р Цветана Иванова, основател и главен изпълнителен директор на фондация „Re:“ и основен организатор на RELOGIA | ТРИАЛОЗИ 2019.

RELOGIA | ТРИАЛОЗИ 2019 ще се проведе от 19 до 24 ноември 2019 г. в Националния дворец на културата в София и ще представи нови перспективи за междудържавно и междусекторно сътрудничество; възможности и сценарии за нови инициативи и инвестиции; нови конкурентни предимства и нови STEAM образователни модели и стратегии. RELOGIA ще покаже чрез примери как профилът STEAM въздейства върху образованието, научните изследвания, индустриите, социалното предприемачество и културата – всички те като част от икономиката, основана на знанието и големите данни.

Първото издание на събитието е озаглавено ЧОВЕШКОТО ИЗМЕРЕНИЕ и е в три модула: конференция 21-22.11.; изложба 19-24.11.; работилници 21-22.11.2019 г.

Регистрацията за RELOGIA | ТРИАЛОЗИ 2019 е отворена до 11 ноември 2019 г. или до запълване на местата тук.

Всичко за RELOGIA | ТРИАЛОЗИ 2019 следете на страницата на събитието тук, във Facebook и LinkedIn

Медийни партньори: MediaBricks.bg, Dnevnik.bg, в. Капитал, OFFNews, сп. Мениджър, Обекти, Kaldata, TechTrends, Computer World,  CIO

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!