Президентът удостои с държавни отличия проф. д-р Венко Александров и проф. Христо Баларев
Наука

Президентът удостои с държавни отличия проф. д-р Венко Александров и проф. Христо Баларев

Президентът Румен Радев удостои с държавни отличия дейци на културата, науката и медицината. С орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие бяха удостоени проф. д-р Венко Александров, проф. Христо Баларев и художникът Симеон Спиридонов. С орден „Стара планина“ първа степен беше удостоен Кирил Маричков.

Проф. Венко Александров е награден за особено значимите си заслуги за развитието на медицинската наука и образованието. Проф. Христо Баларев получи награда за особено значими заслуги в областта на общата и неорганична химия, а художникът Симеон Спиридонов – за особено значимите си заслуги в областта на културата и изкуството.

„Висшите държавни отличия са израз на признателност на цялото ни общество за вашата всеотдайна работа, с която нареждате България редом до нации, развити в областта на науката, културата и медицината. Широката палитра от дейности, в която влагате вашата енергия, е още един знак за жизнеността на нашата нация“, заяви в словото си президентът Румен Радев.

Кирил Маричков благодари от името на наградените за оказаните голяма чест и признание. Щастлив съм, че усилията, работата и желанията за откритие се поощряват и награждават, отбеляза творецът. Желанието да предам на публиката музиката, която е в мен, ме е водело през всички тези години, както и това да направиш живота на хората по-щастлив, по-усмихнат и по-добър, каза Маричков и допълни, че това важи в еднаква степен за полето на изкуството, науката, медицината.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!