Наука Технологии

Президентът на САЩ подписа указ за добив на ресурси на Луната и други небесни тела с търговски цели

През 2020-а Китай ще изстреля изкуствена луна в Космоса, за да освети 14-милионен град

В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителен указ в подкрепа на търговската експлоатация на ресурси на Луната и други небесни тела. „Американците трябва да имат право да извършват търговско проучване, производство и използване на ресурси в космическото пространство в съответствие с приложимото законодателство“, се посочва в документа. В допълнение Тръмп насочи администрацията на САЩ да се противопоставя на всеки опит да се разглежда космическото пространство като публично достояние на човечеството.

Текстът на документа бе разпространен от пресслужбата на Белия дом, предава ТАСС.

„Американците трябва да имат право да извършват търговско проучване, производство и използване на ресурси в космическото пространство в съответствие с приложимото законодателство. Космическото пространство е юридически и физически уникално пространство за човешки дейности и САЩ не го смятат за обществено достояние. Следователно политиката на Съединените щати следва да бъде да насърчава международната подкрепа за извличането и използването на ресурси в космическото пространство от публични и частни субекти“, се посочва в постановлението.

По-специално в документа се подчертава, че САЩ не признават Споразумението за дейността на държавите на Луната и други небесни тела, прието с резолюция на Общото събрание на ООН през декември 1979 г. „В тази връзка държавният секретар трябва да се противопостави на всеки опит на която и да е друга държава или международна организация да разглежда Споразумението за дейността на държавите на Луната и други небесни тела като отразяващо или изразяващо по друг начин обичайното международно право“, се казва в постановлението на Тръмп.

Американското Национално управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА) обяви през пролетта на 2019 г., че новата програма за усвояване на Луната на САЩ се нарича Artemis (Артемида). Тя ще се състои от три етапа. Първият от тях (Артемида 1) предвижда безпилотен полет на космическия кораб „Орион“, монтиран на ракета SLS (Space Launch System) около Луната и връщането му на Земята, планиран е за втората половина на 2020 г. Вторият етап (Артемида 2) – полет около естествения спътник на Земята с екипаж на борда – е планиран за 2022 година. На третия етап от мисията (Артемида 3) НАСА очаква да извърши десант на астронавти на Луната през 2024 г. и да ги изпрати на Марс приблизително в средата на 2030-те.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!