Технологии

Преди 31 години сър Тим Бърнърс-Лий създава глобалната мрежа world wide web (www)

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!

На 12 март 1989 година е публикуван първият документ в глобалната мрежа world wide web (www). Преди 31 години сър Тим Бърнърс-Лий от ЦЕРН пуска в „мрежата“ документа Information Management: A Proposal, в който за първи път е представен world wide web. Тогава проектът има за цел да подпомогне работата на научната институция и малцина си дават сметка какво колосално влияние ще има върху целия свят и живота на хората. Две години по-късно ученият представя www в няколко технологични дискусионни групи.

Създадена от сър Тим Бърнърс – Лий, по онова време инженер в Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН, уеб технологията се разпространява изключително бързо по целия свят.  Макар мнозина да си мислят, че уеб и интернет са взаимно заменяеми понятия, те са различни. В основата на world wide web е отворената архитектура от уеб страници и хипервръзки, както и свободни за използване технологии като HTML (HyperText Markup Language), JavaScript и PHP (PHP: Hypertext Preprocessor), тясно свързани с философията на отворения код. Уеб страниците могат да съдържат текст, изображения, видео и разнообразно друго съдържание, както и множество функционалности. Същественото в случая е, че тези отворени стандарти са достъпни за всички и всеки браузър може да отвори всяка страница, хоствана някъде по света. За разлика от други затворени онлайн технологии, при които е необходимо потребителят да разполага със специфично приложение, инсталирано на компютъра, за да достигне до определени ресурси.

Компютърът NeXT, използван от Бърнърс-Лий и Кайо като първия уебсървър в света:

„Именно този отворен модел е причина за бързото развитие на интернет, което днес обхваща целия свят и е променило живота на милиарди хора. Ако всичко това не се беше случило, най-вероятно интернет щеше да е много по-затворена и ограничена в развитието си мрежа, в която нямаше да имаме възможност с такава лекота да създаваме собствени сайтове и да представяме толкова лесно своите идеи, продукти, услуги и послания пред целия свят.“ – споделя Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!