Наука

Преди 16 години Opportunity кацна на Марс и работи до юни 2018 г. (видео)

Преди 15 години ровърът на НАСА Opportunity кацна на Марс

На 24 януари 2004 г. роувърът на НАСА Opportunity кацна успешно на Марс. От Червената планета марсоходът изпрати първия си сигнал обратно към Земята на 25 януари 2004 г. Opportunity е с размер на голф-количка и е бил проектиран да измине 1 006 метра и да работи 90 марсиански дни. Вместо това той изминава над 45 километра и работи почти 15 години до 10 юни 2018 г.

Сбогом, Opportunity! И благодарим за всичките изследвания на Марс (видео)

На 13 февруари 2019 година НАСА официално обяви, че мисията му е завършена, след като повече от 8 месеца не успя да осъществи връзка с роувъра. През юни 2018-а страховита прахова буря премина над марсохода, докато той се намираше в долината Perseverance. Тя бе достатъчно силна, за да покрие с прах голяма част от Марс и дълго време пречеше на слънчевата светлина да достига до повърхността на планетата.

От НАСА обявиха, че краят на мисията му е празник на много негови постижения. Едно от най-важните открития апаратът прави 6 месеца след като стъпва на повърхността. А именно, че на Марс със сигурност е имало вода! За първи път той изготвя топлинен профил на марсианската атмосфера, както и набавя доста нова информация относно естествените сателити на планета – Фобос и Деймос. Също така марсоходът е изпратил повече от 225 000 снимки, които са достъпни онлайн.

„Петнадесет години на повърхността на Марс е свидетелство не само за великолепна машина за изследване, но и за талантливия екип зад него“, казва Джон Калас, ръководител на проекта в лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния.

На 15 февруари 2018-а Opportunity изпрати до Земята снимка на залязващото Слънце.  Това беше неговият 4999 залез на Червената планета:

Opportunity

През септември 2018-а космическият апарат на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) е успял да заснеме Opportunity от височина 267 километра. Квадратчето, което е отбелязано на снимката е с широчина от 47 метра.

НАСА засне Opportunity от орбита около Марс, но още няма сигнал от марсохода

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!