Наука

Преди 12 години НАСА изведе в Космоса телескопа „Кеплер“ – един от най-добрите научни инструменти (видео)

Преди 11 години НАСА изведе в Космоса телескопа „Кеплер“ - един от най-добрите научни инструменти (видео)

На 6 март 2009 година НАСА изведе в Космоса ловеца на екзопланети „Кеплер“. Космическият телескоп се счита за един от най-добрите научни инструменти, с които човечеството е разполагало. За 9 години работа „Кеплер“ е отговорен за 70% от намерените до този момент планети извън Слънчевата система, а мисията му е надминала десетки пъти очакванията.

В „Кеплер“ бяха инвестирани 600 млн. долара с цел да търси планети подобни на Земята из Млечния път. Първоначалната му мисия включва наблюдения на 150 000 звезди, което доведе до потвърждаването на над 2300 екзопланети. След повреда през 2013 година сателитът се наложи да бъде стабилизиран, за да продължи работа. Учените успяха дистанционно да го „поправят“ и така стартира втора част на мисията на име K2. Ловецът на екзопланети започна да наблюдава и космически феномени по време на 80-дневните си кампании, преди да изпрати данните към Земята.

От НАСА обобщават, че мисията на „Кеплер“ е надминала десетки пъти очакванията и оставя в наследство повече от 2600 потвърдени екзопланети. Телескопът е „отворил очите“ на учените, колко голямо разнообразие от планети има извън Слънчевата система. Неговите открития предполагат, че между 20 и 50% от видимите звезди в небето имат планети в орбита около тях. При това те са скалисти и се намират в обитаемата зона, подобно на Земята около Слънцето.

Телескопът „Кеплер“ завинаги спря да работи след 9 години в Космоса

Учените припомнят, че „Кеплер“ е базиран на изключително иновативен дизайн. Той е един от най-добрите научни инструменти, с които човечеството е разполагало.

Телескопът „Кеплер“ завинаги спря да работи след 9 години в Космоса

Телескопът „Кеплер“ завинаги спря да работи след 9 години в Космоса

На 30 октомври 2018 година НАСА официално обяви, че „Кеплер“ отива в пенсия и повече няма да работи. Причината е очаквана – горивото, което му е нужно, за да продължи да прави научни открития е свършило. За това от американската агенция са решили да оставят апарата в  стабилна орбита далеч от Земята. Така космическия телескоп предава щафетата на TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite). Новият телескоп беше изстрелян успешно на 19 април 2018 година.

In nine years, Kepler discovered that there are more planets than stars. Today we say farewell to the world-finding space telescope as it passes the torch to NASA's Transiting Exoplanet Survey Satellite – TESS: https://go.nasa.gov/2OWGR4m

Публикувахте от NASA Jet Propulsion Laboratory в Вторник, 30 октомври 2018 г.

Задачата на TESS е не просто да търси екзопланети, а да намери такива на по-близки дистанции от нас. Целта е те да бъдат изследвани по-задълбочено от един прекрасен инструмент – следващият космически телескоп „Джеймс Уеб“, който ще литне през 2021-а и струва 8,8 млрд. долара. Погледнато през пропорциите в Космоса, новият сателит ще чука на вратата на съседите, за да види дали има някой вкъщи.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!