space
Наука

По космическия „боклук“ ще ги познаем… извънземните

Един от най-хитрите начини да засечем интелигентни извънземни е да търсим боклука им… буквално. Учените са открили интересен подход, чрез който да разберем дали сме сами в позната Вселена. Съдейки по нашата цивилизация, ще търсим същите следи и за други. Просто ще се огледаме дали около някоя планета не плуват малки космически „боклуци“ от типа на сателитите.

Астрономите често използват „транзитен“ метод, за да засекат екзопланети, докато преминават пред някоя звезда. Сега учените са се сетили, че имаме оборудване да засечем както планетата, така и обикалящите сателити, слънчеви панели или каквото и да е оборудване, гравитиращо около нея в геостационарна орбита. Този пояс е известен и като Clarke Exobelt (CEB).

Разбира се, за да засечем извънземни, те ще трябва да са интелигентни и напреднали в технологично отношение, колкото се смята, че ще бъде Земята през 2200 година. Шансът да ги открием се увеличава при по-голямо количество космически „боклук“.

Учените са уверени, че в момента сме в състояние да засечем, ако на някоя от екзопланетите от TRAPPIST-1 има Clarke Exobelt геостационарна орбита.

Един от препъни-камъните на тази идея е, че доста трудно ще успеем да направим разлика от летящи в орбита изкуствени електрони сателити от естествените отломки или луни на самата планета.

Шансът обаче не е за изпускане.

В момента, така или иначе, учените наблюдават със затаен дъх всяка екзопланета и се опитват да забележат дали има естествен спътник. Сега просто ще търсят по същия метод и космически боклук на някоя напреднала цивилизация …. in the galaxy far, far away.