EnteR Наука

„Почти наука“ (епизод 12): Убийствена козметика или защо благородниците имат „синя“ кръв?

Нов епизод на „Почти наука“: Какво е глутен и какво пръцкат дрождите?

Знаете ли, че в козметичната чантичка на Клеопатра е имало оловно белило за лице? А как се прави египетско синьо? И защо благородниците са държали да имат бяла кожа и „синя“ кръв? Науката зад историята на козметиката и грима е темата на новия епизод на подкаста „Почти наука“. Д-р Божидар Стефанов и Ирина Карбанова разкриват състава на (убийствените) продукти, които хората са употребявали, за да изглеждат по-добре. Така се появяват оловните кремове, обезкосмяването с радиация и какво ли още не.

„Почти наука“ (епизод 12):

https://spoti.fi/2njUBK5  (Spotify)

https://apple.co/2nu81Dc  (Apple Podcasts)

http://bit.ly/2mzPZyO  (Google Podcasts)

https://youtu.be/9LOYDbm9AJ0  (YouTube)

 

Подкастът „Почти наука“ стартира това лято и разказва ежедневни истории, които са удивително научни, като например сладоледа от ракия, енергията от джапанки, оскунксването на бирата, бабите-киборги и още и още…

На всеки епизод зад микрофона застават – д-р Бо, който е известен и като Божидар Стефанов, доктор по химия, който специализира в нанотехнологиите. И Ирина Карбанова, която е бакалавър по философия и магистър по икономика, а в свободното си време продуцира подкасти с продуцентската компания procasters.co. Макар че се забавляват безкрайно, докато правят „Почти наука“ и това си личи, целта им е да популяризират науката и да накарат повече хора да се интересуват от нея и да мислят критично за заобикалящия ни свят.

Повече за тях може да научите тук:

www.facebook.com/PochtiNauka

https://www.instagram.com/pochtinauka/

https://www.procasters.co/

A всички епизоди на подкаста може да намерите тук:

https://spoti.fi/2SfTXbm (Spotify)

https://bit.ly/2lKg2T4 (Google Podcasts)

https://apple.co/2M742WT (Apple Podcasts)

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!