Технологии

Почина съоснователят на Microsoft Пол Алън

Днес на 65 години почина съоснователят на Microsoft Пол Алън. По-рано този месец той обяви, че отново се бори със смъртоносната болест неходжкинов лимфом. През 2009 година той успя да се пребори със нея, но за съжаления болестта се завърна. Въпреки оптимистичните прогнози състоянието му рязко се е влошило през последните дни.

Пол Алън беше един от хората, които пренесоха технологичното бъдеще в домовете на хората. Заедно със своя приятел и съученик Бил Гейтс на 4 април 1975 година основават технологичния гигант Microsoft. Днес Гейтс сподели, че „сърцето му е разбито от загубата на едно от най-старите и най-скъпи приятели, които е имал“.

В мемоарите на Пол Алън се припомня, че той е отговорен за името на Microsoft и за създаването на мишката с два бутона. Той бе на 44-то място в списъка на милиардерите на Форбс със състояние от 20.5 милиарда долара.

След напускане на Microsoft Пол Алън основава компанията Vulcan и става инвеститор в големи проекти. От Музея на поп културата в Сиатъл до компанията Stratolaunch, която създаде най-големия самолет в света. Последните години Пол Алън се беше отдал на космическите предизвикателства пред човечеството.

Лидерите в технологичния бранш почетоха паметта на Пол Алън, като изразиха своето признание, че е бил един от пионерите на технологичната революция.