Наука

Почина космонавтът Алексей Леонов – първият човек, излязъл в открития Космос (видео)

Почина космонавтът Алексей Леонов - първият човек, излязъл в открития Космос (видео)

Днес на 85 години почина космонавтът Алексей Леонов. На 18 март 1965 г. той прави първата в историята на човечеството космическа разходка. Леонов прекарва 12 минути в открития Космос.

Преди 54 години Алексей Леонов става първият човек излязъл в открития Космос (видео)

Алексей Леонов е роден на 30 май 1934 г. в село Листвянка, Кемеровска област. Завършва Военно-въздушно училище за начално обучение на летци в Кременчуг и военно-въздушното училище в Чугуевск. През 1960 г. е зачислен в първия отряд съветски космонавти.

На 18 март 1965 г. Алексей Леонов прави първата в историята на човечеството космическа разходка. Той излиза от през шлюза на космическия кораб Восход 2 в откритото космическо пространство. Леонов прекарва 12 минути извън кораба и се отдалечава на 5 метра от него, като през това време е завързан здраво за специално въже.

В открития Космос на разстояние над 300 км от Земята средната скорост на кораба е 7 километра в секунда. За сравнение един куршум се движи десет пъти по-бавно.

Успехът на първата космическа разходка не идва лесно. Въпреки дългите месеци на усилени тренировки и планиране не всичко, което може да се случи в Космоса има как да се симулира на Земята. По време на историческото излизане на Алексей Леонов скафандърът му се издул и вече не могъл да влезе и да затвори вратата на шлюза на Восход 2. Тъй като дишал чист кислород, той успял да намали налягането на скафандъра си до под 28 kPa и с голямо усилие успял да се прибере.

Преди 54 години Алексей Леонов става първият човек излязъл в открития Космос (видео)

През юни 1971 г. Леонов е трябвало да влезе в екипажа на първата орбитална станция „Салют”, но поради заболяване на колегата Валерий Кубасов на станцията отиват дубльорите Георгий Доброволски, Владислав Волков и Виктор Пацаев. Те загиват при завръщането си на Земята заради разхерметизиране на „Союз 11”

През юли 1975 г. Леонов участва в първия съвместен полет по програмата „Союз – Аполо”, при който е осъществено скачване на космическите кораби на САЩ и СССР.

От 1970 до 1991 г. е заместник-началник на Центъра по подготовка на космонавти.

Кандидат на техническите науки, автор на четири изобретения и повече от 10 научни публикации.

В първото видео може да видите на забързан ход първата космическа разходка:

Второто видео е филм Роскосмос от 2017 година посветен на полета на Алексей Леонов: