ИМИ – БАН
Олимпийци

Посланикът на Австралия награди 8 ученици със златни медали от Австралийското математическо състезание

Нейно Превъзходителство г-жа Кейт Лоугън, посланик на Австралия за България, награди златните медалисти от Австралийското математическо състезание (АМС) за 2017 и 2018 година и носителите на Наградата „О’Халоран“. 8 български ученици получиха отличията си на тържествена церемония в понеделник в Института по математика и информатика при БАН. Австралийското математическо състезание се провеждана английски език за ученици от 3 до 12 клас. То е учредено през 1976 г. и е едно от най-големите от този род в света (в него вземат участие над половин милион ученици от 38 държави). Официално в състезанието се включват български участници от 1992 г., а от 1994 г. България неизменно има медалисти.

ИМИ – БАН

Златните медалисти от АМС са:

  • Мартин Копчев (ПМГ „Академик Иван Гюзелев“, Габрово, 2017 и 2018 г.)
  • Светлин Лалов (СМГ „Паисий Хилендарски“, 2017 г.)
  • Виктор Кожухаров (МГ „Баба Тонка“, Русе, 2018 г.)
  • Маргулан Исмолдаев (МГ „Д-р Петър Берон“, Варна, 2018 г.)

Носители на Наградите на О’Халоран за 2017 и 2018 са:

  • Ясен Пенчев (ПМГ „Академик Иван Гюзелев“, Габрово)
  • Иван Тодоров Тагарев (СМГ „Паисий Хилендарски“)
  • Мария Ганелинова Русинова (СМГ „Паисий Хилендарски“)
  • Антон Бресковски (107 ОУ „Хан Крум“, София)
ИМИ – БАН
ИМИ – БАН
ИМИ – БАН
ИМИ – БАН

Посланикът на Австралия приветства медалистите и изрази възхищението си от техните упоритост, постоянство и високи постижения. Директорът на ИМИ, акад. Дренски, също поздрави присъстващите и почете българските традиции, според които на госта се поднася дар – той подари на посланик Лоуган картина с български мотиви, нарисувана от 9-годишната Вяра Пенчева от Габрово, сестра на един от медалистите – Ясен Пенчев.

На награждаването присъстваха г-жа Индиана Трифонова, почетен консул на Австралия в България, академик Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките, академик Веселин Дренски, директор на ИМИ – БАН, чл.-кор. Николай Николов, председател на Съюза на математиците в България, чл.-кор. Олег Мушкаров, председател на Научния съвет на ИМИ, академик Петър Кендеров, проф. Петър Бойваленков, доц. д-р Ивайло Кортезов и др.

ИМИ – БАН