Наука

Показаха първата научна снимка, направена от космическия телескоп „Джеймс Уеб“ (видео)

Изключително! Показаха първата научна снимка, направена от космическия телескоп „Джеймс Уеб“ (видео)

Тази нощ (в 1:20 ч. българско време) от Белия дом лично президентът на САЩ Джо Байдън представи първата научна снимка, направена от космическия телескоп „Джеймс Уеб“. Първото цветното изображение от най-големия и най-сложен телескоп за космически науки е най-дълбокото и ясно инфрачервено изображение на далечната Вселена досега. Това изображение на галактическия клъстер SMACS 0723 съдържа хиляди галактики. Включително най-слабите обекти, наблюдавани някога в инфрачервения спектър, сега се виждат в полезрението на телескопа „Джеймс Уеб“ за първи път. Този отрязък от огромната Вселена покрива парче небе с размер приблизително колкото песъчинка, държана на една ръка разстояние от наблюдател на Земята.

Това първо изображение поставя началото на едно изключително научно приключение, което ще покаже на човечеството невиждани до сега късчета от Космоса. Научната работа с телескопа „Джеймс Уеб“, създаден от НАСА, ЕКА и Канадската космическа агенция, сега започва и ни предстои да станем свидетели на огромен брой научни открития.

Изключително! Показаха първата научна снимка, направена от космическия телескоп „Джеймс Уеб“ (видео)

Това дълбоко поле, заснето от инфрачервената камера на телескопа „Джеймс Уеб“ (NIRCam), е направено от няколко изображения с различни дължини на вълната. За 12,5 часа телескопът постига дълбочини при инфрачервени дължини на вълните отвъд най-дълбоките полета на предшественика си – космическия телескоп „Хъбъл“. Изображението показва галактическия куп SMACS 0723 така, както е изглеждал преди 4,6 милиарда години. Общата маса на този галактически куп действа като гравитационна леща, увеличавайки много по-далечни галактики зад него. NIRCam постави тези далечни галактики в остър фокус – те имат малки, бледи структури, които никога не са били виждани досега.

 

„Джеймс Уеб“ бе изстрелян на 25 декември 2021 г. и носи четири от най-съвременните научни инструменти с високочувствителни инфрачервени детектори с безпрецедентна разделителна способност. Той ще изучава инфрачервената светлина от небесни обекти с много по-голяма яснота от всякога.

Въпреки масата на апарата, равняваща се на половината от тази на „Хъбъл“, той ще разполага с 6 пъти по-голямо огледало (6,5 метра в диаметър), като то се състои от 18 шестоъгълни огледала, които са покрити със специално златно покритие, което осигурява най-доброто възможно отражение на светлината.

Основните задачи на „Джеймс Уеб“ са търсенето на светлина от първите формирали се звезди и галактики след Големия взрив, изучаване на формирането и еволюцията на галактиките, звездите и планетарните системи като такива, изследване на планетарни системи и определяне на атмосфера и откриване на екзопланети.