EnteR Наука Образование Технологии

Планетариум „Андромеда“ бе открит в София и приема посетители всеки ден

Планетариум „Андромеда“ бе открит в София и приема посетители всеки ден

На 25 ноември бе открит планетариум „Андромеда“ с официална церемония в присъствието на първия български космонавт Георги Иванов. Новият планетариум е с наклонен на 25 градуса купол, чийто диаметърът е 5 м, височината – 4.6 м, а капацитетът на посетители е до 15 души. Планетариумът се намира пред Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“, и от днес вече приема първите си посетители. Работното му време ще бъде от 11:00 ч. до 22:00 ч. и на всеки кръгъл час ще влизат по 12-15 души.

Планетариумът е създаден по проект на Експериментално конструкторско бюро „Фотоника“, с който д-р Недислав Веселинов спечели наградата в конкурса  „Предприемач в науката“ на фондация „Карол Знание“ през 2019 година. За няколко години екипът на „Фотоника“ – авиационните инженер-конструктори д-р Недислав Веселинов и инж. Янислав Мирков, оперативният директор Апостол Спасов и главните технолози Петър Рушкарски, Крум Кишев и Владислав Шишкин, с финансовата подкрепа от различни фондации, инвеститори, спонсори, дарителска кампания и напълно доброволчески труд успява да превърне проекта в реалност.

В планетариума ще бъдат прожектирани научно-популярни филми за Вселената, океаните и Земята, както и анимационни филми за най-малките в куполен формат. Звездната зала може да се наема за лекции, презентации, обучения и даже фирмени партита. Тъй като проектът е частично финансиран чрез дарителска кампания, създателите предвиждат да създадат социална програма с безплатен вход за посетители със специални потребности.

Конструкцията на планетариума е разработена от Недислав и Янислав. Двамата са работили като инженер-проектанти в руското самолетостроене, а след това в български и международни компании. Те, заедно с колегата си Явор Григоров, са разработили първите два български авиационни симулатора – военния „Фотоника“ MAS G1 и гражданския „Фотоника“ СAS C172.

Производственият процес по изработката на планетариума е извършен в авио-работилницата на NIKI Rotor Aviation в Правец и в цеховете за ремонт на самолети на HeliAir. Планетариумът е произведен по авиационна технология с използване на композитни материали.

Младият оперативен директор на „Фотоника“ – Апостол Спасов е на 19 години и е първа година студент в Софийския университет. През последните две години той е отговорен за финансовото и организационно обезпечение на проектите и за комуникацията с държавни и частни институции на конструкторското бюро. Той и 38-годишният докторант по геополитика Крум Каишев активно се включват в техническите дейности по създаването на високотехнологичните изделия.