Павел, първият посетител на TechnoMagicLand: Искам, като порасна, да строя роботи
TechnoMagicLand

Павел, първият посетител на TechnoMagicLand: Искам, като порасна, да строя роботи

На 23 юни точно в 10 часа отвори врати TechnoMagicLand – място за запознаване с науката чрез правене и забавление. На площ от над 1300 кв.м. в София Тех Парк намериха място близо 40 интерактивни и познавателни експеримента от областта на природните науки, математиката и информационните технологии – т.нар. STEM области. Те подготвят децата за професиите на бъдещето. Първият посетител на TechnoMagicLand се казва Павел. Само за първия уикенд след него преминаха над 500 посетителя.

Честно да си признаем мястото не е само за деца. Възрастните винаги има какво да научат и да бъдат запленени от науката. В TechnoMagicLand може да разгадавате на воля загадките на физиката, математиката, химията, компютрите и изкуствения интелект, и ще разберете как на практика работи науката. Влизането и активирането на експонатите става чрез специални гривни, благодарение на които посетителите на възраст между 7 и 14 години получават и точки и участват в седмични и месечни класации.

Веднага след първата обиколка на TechnoMagicLand малкият любопитко Павел отговори на въпросите на служителите на центъра:

– Представи се с 3 изречения:

– Казвам се Павел Овчаров. Уча в 79 СУ „Индира Ганди“. Обичам да свиря на барабани и китара, да играя шах и да бъда на палатки в гората със семейството и приятели.

– Коя е най-лесната наука, която ти преподават в училище?

– Музиката, ако е наука въобще. Иначе ми е лесна математиката.

– Имаш ли любим учен или откривател?

– Не знам много такива сега, защото още не сме ги учили. Чувал съм за българина Джон Атанасов, който е измислил компютъра, и за първия български космонавт Георги Иванов.

– Математика или химия? Защо?

– Химия. Обичам да правим експерименти с тате и с брат ми Дамян. А също и да гледам какво прави и обяснява кака Злати. Много е интересно!

– Кое би искал да си открил – закона за гравитацията или теорията на относителността?

– Не знам какво е това. Тате казва, че ще ми обясни, когато порасна още малко.

– Кой е любимият ти експеримент в TechnoMagicLand и защо?

– Виртуалната реалност. Много ми беше интересно и се забавлявах, сякаш бях влязъл вътре във видеоигра. Искам, като порасна, да строя роботи.

TechnoMagicLand работи от 10 до 19 ч. всеки ден от седмицата без понеделник. Цените на билетите са 4 лева за деца до 14 години и 7 лева за всеки над тази възраст. Предвидени са и билети за групови посещения, като гостуванията на училищни класове са още по-достъпни.