EnteR Наука

Очакват ни 3 дни Европейска нощ на учените FRESHER – онлайн в над 50 канала в социалните мрежи

Очакват ни 3 дни Европейска нощ на учените FRESHER – онлайн в над 50 канала в социалните мрежи

Стотици български учени ще се включат за десета поредна година в инициативата Европейска нощ на учените 2020 г., която тази година ще се състои в три поредни дни – 27, 28 и 29 ноември. Програмата ще бъде изцяло онлайн и ще бъде част от събитие провеждащо се в над 300 града в Европа.

Изследователите са от образователни институции и организации от над 25 населени места в България, сред които София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Котел, в населените места на община Долна Митрополия и други. Поради световната пандемия от Covid-19 Нощта ще се проведе онлайн, като централната програма ще се излъчи в социалните мрежи на проекта – https://www.facebook.com/ResearchersBG  и в канала им в YouTube.

Кодовото име на иновативния проект, в който по едно и също време участват над 300 града в Европа и по света, е FRESHER – абревиатура от английски език и означава Find Research Everywhere, SHare and expERience. Инициативата за популяризиране на науката и нейните достижения се финансира от Европейската комисия по програма „Мария Склодовска-Кюри“ на програма “Хоризонт 2020“. Фокус на събитията от Нощта тази година е темата за растителното здраве, обявена от ООН за 2020 г., която е насочена към бъдещето на планетата в контекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на растенията за здравето на хората, както и за икономиката, и много други сфери.

Тази година в Нощта участват 20 основни и 35 асоциирани партньори от цялата страна, които са подготвили специална програма от събития, която ще продължи няколко месеца. Програмата обхваща вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, музей, лаборатории и други образователни институции. Програмата на всеки от нашите партньори, както и линкове към каналите им за излъчване можете да намерите на – https://fresher-researchersnight.bg/

Ситуацията с пандемията няма да ни позволи да бъде заедно физически, но онлайн събитието предоставя огромна възможност да гледате презентации, демонстрации и други много интересни активности в над 50 канала в социалните медии и да избирате най-интересните теми за Вас.

Нашата кампания за популяризиране на науката вече стартира с традиционните ни конкурси, в които се включиха стотици деца и младежи с вдъхновение и въображение. „Фантастични растения (и как да ги открием)“ е конкурс за рисунки от деца и младежи с увреден слух на необичайно растение или дърво. „Песенни листа“ е конкурс за незрящи и с намалено зрение деца и младежи за създаване на аудио запис на звуци от природата. В предизвикателството „Силна нежност“ момичета и млади жени участваха с написване на есе, в което да разказват как виждат себе си в науката. „Корени на вдъхновението“ е конкурс за всеки ученик, който иска да разкаже в есе за учител по природоматематически дисциплини, който я/го вдъхновява. В „Казана дума“ събираме крилати мисли и вдъхновяващи послания от света на науката за създаване на нов набор късметчета, които съпровождат всяка ароматна чаша кафе в заведенията. Предстои жури да прегледа всички подадени материали и да излъчи победителите в отделните конкурси. Сред забавните и поучителни инициативи тази година е и „Един ден в живота на академика“-  вълнуващо приключение, в което ученици ще могат да наблюдават как протича един ден на някои от най-старшите учени в България.

Ще ви очакваме и тази година на Европейска нощ на учените FRESHER 2020 с интересни, забавни, весели и поучителни демонстрации, опити, игри, лекции и други занимания онлайн.

Повече за Европейската нощ на учените можете да научите –

https://fresher-researchersnight.bg/ , както и на профилите ни в социалните мрежи- https://www.facebook.com/ResearchersBG  и https://www.instagram.com/researchersnightsofia/

Пътеводител в програмата на Нощта можете да видите на – https://fresher-researchersnight.bg/programa/

Партньорите в проекта FRESHER:

 • Център за изследвания и анализи – http://cra-bg.org/
 • София Тех Парк – http://sofiatech.bg
 • Форум Демокрит – https://democrit.com/
 • Британски съвет България- https://www.britishcouncil.bg/
 • Университет по Хранителни Технологии- https://uft-plovdiv.bg/
 • АгроБиоИнститут – https://abi.bg/
 • Медицински Университет – София – https://www.mu-sofia.bg/
 • Медицински университет-Пловдив – https://mu-plovdiv.bg/
 • Технически университет – София – https://tu-sofia.bg/
 • Технически университет – Габрово – https://www.tugab.bg/
 • Минно-Геоложки Университет “Св. Иван Рилски” – http://mgu.bg/new/index.php
 • Химикотехнологичен и металургичен университет – София /ХТМУ/- https://uctm.edu/bg/
 • Национален природонаучен музей – http://www.nmnhs.com/index_bg.php
 • Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН – http://iefem.bas.bg/
 • Българска академия на науките – БАН – http://www.bas.bg/
 • Национална Спортна Академия (НСА) “Васил Левски” – https://www.nsa.bg/
 • Институт по Океанология при БАН – http://io-bas.bg
 • Ruse Chamber of Commerce and Industry / РТИК – https://www.rcci.bg/
 • Географ БГ – https://geograf.bg/bg
 • Институт по зеленчукови култури (ИЗК) ”Марица” – http://izk-maritsa.org/)