От SpaceX обявиха, че ще изпратят човек на обиколка около Луната с мощната ракета BFR
Наука

От SpaceX обявиха, че ще изпратят човек на обиколка около Луната с мощната ракета BFR

Днес от SpaceX обявиха, че са подписали с първия частен пасажер в света, който ще полети на обиколка около Луната с бъдещата им супер-мощна ракета BFR. От компанията пуснаха в twitter кратко съобщение, като не отбелязват все още кой е пасажерът. Неговата самоличност се очаква да бъде разкрита на 17 септември.

Името на ракетата BFR е съкращение на Big Falcon Rocket, която в момента се разработва от SpaceX, за да се пращат хора до Луната и Марс. Идеята й е да комбинира ракета и космически кораб на име BFS или Big Falcon Spaceship. Очаква се ракетата да е достатъчно мощна, за да изпрати 150 тона в ниска околоземна орбита.

Една от подсказките за бъдещия пасажер на SpaceX бе пусната от Илън Мъск. В един от отговорите в twitter той пусна японското знаме. Дали наистина японец ще е първия човек от 1972 година насам, който ще се доближи до Луната, ще разберем в понеделник. Тогава Илън Мъск обещава да пусне видео на живо, за да каже повече подробности за проекта.

Въпреки мистерията около плановете на SpaceX се очертава една епична космическа мисия. До сега в човешката история само 24 души са летели около Луната. Плановете на компанията обявени още през февруари 2017-а е да пратят двама човека, чиито имена още не са обявени.

В днешното си съобщение в twitter от SpaceX  подчертават, че изпращането на първия частен пасажер около Луната е важна стъпка по пътя за обикновените хора, които искат да полетят в Космоса.