EnteR Наука

От 9 юли не пропускайте изложбата „Боян – следи в науката“ в Националния природонаучен музей при БАН

Колекциите на Боян Петров ще станат част от експозицията на Националния природонаучен музей

От 9 юли в Националния природонаучен музей при БАН започва изложбата „Боян – следи в науката“. Вижте научните постижения на алпиниста, зоолога и биоспелеолог Боян Петров, който е сред малкото зоолози в света, успял да събере колекции от височини над 5000-6000 метра – границата на разпространение на живота.

Боян е работил към Националния природонаучен музей при БАН почти 20 години като е обогатил колекциите на музея с десетки екземпляри от животински видове, някои от тях нови за науката, които вече са определени и изложени в настоящата експозиция, заедно с част от дневниците и колекциите му.

Освен алпинист Боян е отличен спелеолог, изследвал пещерите и пещерната фауна у нас и по света. Посетителите ще могат да видят прониквачния му костюм и редица научни приспособления за изследване на прилепите и други пещерни животни.

На името на Боян Петров до днес са кръстени десет вида животни, сред които стоножката Balkanopetalum petrovi от пещери в Източните Родопи, мокрицата Trichoniscus petrovi от пещери в Западните Родопи, бръмбарите Gueorguievella petrovi от пещери край село Смилян, Смолянско и Eustra petrovi от пещера в Юнан, Китай, водният охлюв Belgrandiella petrovi от пещера Чучура край с. Станчов хан, Тревненско и дървеницата Scirtetellus petrovi от високите части на Каракорум в близост до върховете К2 и Броуд пик.

„Боян - следи в науката“

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!