Наука Образование

От 8 до 10 май във Велико Търново ще се проведе Българският географски фестивал 2020

Alex Valtchev Photography

Тази година шестото издание на Българския географски фестивал ще се проведе във Велико Търново от 8 до 10 май. Това е най-голямото географско събитие в България. На фестивала ще има интерактивни и практически състезания за ученици, панелна сесия от презентации на географи и пътешественици, географски изложби и експозиции, представяне на образователните възможности за висше образование в сферата на науките за Земята и още много интересни географски изненади. Участието във Фестивала е безплатно и става с регистрация чрез онлайн заявление – индивидуално (като гост) или отборно (за ученическо състезание).

Всяка година фестивалът се организира в различен град в България – до сега домакини са били Ямбол през 2015 г., Казанлък през 2016 г. Пазарджик през 2017 г., Русе през 2018 г. и Стара Загора 2019-а.

Пълна информация за фестивала и формите за участие може да намерите в сайта Географ БГ тук.

Какво ще се случи на Фестивала?

  • интерактивни и практически състезания за ученици в уникален за България брейн-ринг формат;
  • географски куиз за студенти (интерактивно отборно състезание);
  • панелна сесия от презентации на географи и пътешественици;
  • географски изложби и експозиции;
  • дейности за професионална квалификация на учители;
  • организиране на тематични щандове с географски книги, атласи, сувенири и литература;
  • представяне на образователните възможности за висше образование в сферата на науките за Земята;
  • обявяване на победителите в националните конкурси за ученици, за учители, за студенти и за любители на географията;
  • и много тематични географски изненади и забавни моменти.

Организаторите

Съорганизатори на географските празнични дни са Географ БГ, Българско географско дружество, катедра „География“ на ИФ на ВТУ „Св. св. Кирил и МетодийСУ „Емилиян Станев“ и ЧПГ „АК-Аркус“ ЕООД. Организационният комитет за провеждане на мероприятието е в състав: проф. д-р Румен Пенин (председател), доц. д-р Климент Найденов, доц. д-р Димитър Симеонов, доц. д-р Георги Бърдаров, доц. д-р Стелиян Димитров, доц. д-р Стоян Недков, гл. ас. д-р Димитър Желев, гл. ас. д-р Евгения Сарафова, гл. ас. д-р Атанас Китев, гл. ас. д-р Мария Петрова, гл. ас. д-р Августа Степчич, ас. д-р Калоян Цветков, д-р Димитър Атанасов, ас. Антонина Атанасова, Кина Котларска, Петър Иванов, Теодора Димитрова, Десислава Симеонова, Тихомир Лалов, Лидия Семерджиева, Десислава Христова, Христина Проданова, Кирил Николов, Спасимир Пилев, Цветелина Младенова. Партньори на фестивала са ГГФ на СУ „Св. Климент Охридски“, НИГГГ на БАН, ФСС към ГГФ на СУ, National Geographic България, Издателство „Атласи“, „Географика“ ООД, Фондация „ЛОПС“, ПК „Мусагена“, Дигитална география, „Гео Адвенчърс“ ЕООД, Уикипедия на български език, Български антарктически институт, Here Bulgaria, IEDU 360 и др.

Как може да участвате?

Участието във Фестивала е безплатно и става с регистрация чрез онлайн заявление – индивидуално (като гост) или отборно (за ученическо състезание).

Ученически състезания

Форматът на състезанието по време на Фестивала предвижда провеждането на отборно състезание – Географиада. Заявлението за участие е отборно и се попълва от ръководителя на отбора (учител по география). Всеки един отбор, който участва, трябва да има ръководител и трябва да бъде съставен от 4 ученици-състезатели – двама до 7. клас и двама до 12. клас. Допуска се образуването на отбори с деца от две или три училища от едно населено място. Допуска едно училище да участва с повече от един самостоятелен отбор. Допуска се и втори учител-придружител на отбора. Един от учениците трябва да бъде посочен за капитан на отбора.

Самото състезание ще е интерактивно и в него участниците ще трябва да отговарят като отбор на въпроси в рамките на определено време. Състезанието е в два кръга – квалификационен (тест за всички отбори) и финален (мултимедиен за най-добрите 10 отбора от квалификациите). Въпросите на финала ще бъдат задавани чрез мултимедия, а надпреварата ще бъде проведена от модератор и пред публика. Тематиката на въпросите ще покрива сфери на географското познание, застъпени в обучението по география от 5. клас до 12. клас.

За отборно състезателно участие, моля да попълните онлайн ФОРМАТА ЗА ОТБОРНА РЕГИСТРАЦИЯ. Очаквайте потвърдителен имейл от Организациония комитет след регистрация, в който ще получите и допълнителна информация. Всеки регистриран ученик в отбор получава автоматично регистрация и за участие в индивидуалното състезание „Разходка с изненади“.

Индивидуалното състезание „Разходка с изненади“ може представлява уникален за България състезателен формат, при който учениците са тествани върху знания и умения, които непосредствено са придобили по време на образователна разходка из Велико Търново. В него участват по право всички ученици, регистрирани в отборите за Географиада, както и всеки ученик, който не е член на отбор, но се е регистрирал като индивидуален участник на фестивала.

https://geograf.bg/bg/article/blgarski-geografski-festival-veliko-trnovo-2020-registraciya-na-uchastnici