EnteR

От 30 септември до 2 октомври безплатни онлайн събития отбелязват Европейския ден на езиците

От 30 септември до 2 октомври безплатни онлайн събития отбелязват Европейския ден на езиците

Днес започват поредица от безплатни интерактивни и забавни онлайн събития, организирани от културни институти и посолства, които ще отбележат заедно Европейския ден на езиците. За първи път празникът на езиците ще бъде достъпен до всяко кътче на България от 30 септември до 2 октомври. Участието в интерактивните онлайн събития е безплатно, но е необходима предварителна регистрация чрез сайта на Европейския ден на езиците http://edl-bulgaria.eu/ .

Под мотото „Открий превода“, тази година Европейският ден на езиците ще бъде посветен на богатството на езиците на Европа и професията на преводача. Организаторите канят всички да се присъединят от своя дом, училище, читалище, библиотека или школа на среща с представители от 19 страни.

Участниците ще могат да се разходят по стъпките на Фелини от улиците на Рим, да участват във виртуална връзка с Университета в Баку, да празнуват рождения ден на Пипи, да посетят Унгарския културен център с г-жа Мишкеди, да се забавляват с езикови игри, викторини и да научат нови думи на различни езици или да открият иновативни възможности за изучаване на 18 езика: английски, български, испански, италиански, немски, чешки, полски, македонски, румънски, португалски, словашки, унгарски, фински, френски, шведски, норвежки, хърватски и азербайджански език.

Освен в интерактивните онлайн събития, включващи блиц викторини и демонстрационни безплатни уроци, за пореден път посетителите ще имат възможност да участват в езикова онлайн игра, която тази година е на тема „Открий превода!“ до 28 септември и да спечелят страхотни награди, сред които таблет и подаръчни ваучери за покупка от книжарница.

Европейският ден на езиците в България е инициатива на мрежата на културните центрове на страните от Европейския съюз EUNIC, организира се съвместно с Европейската комисия, посолства и други културни организации.

Организатори на събитието тази година са: Британски съвет, Европейска комисия ГД „Писмени преводи“, Чешки център, Институт Сервантес, Френски Институт, Гьоте Институт, Унгарски Културен Институт, Италиански Културен Институт, Полски Институт, Посолство на Австрия, Посолство на Финландия, Институт за български език, БАН, Посолство на Словакия, Посолство на, Швеция, Посолство на Румъния, ОПТИМА, Португалски културен и езиков център, Културно-информационен център на Република Северна Македония в София, Посолство на Норвегия, Посолство на Хърватия, Центъра за азербайджански език и култура към СУ “Св.Климент Охридски” и Държавен културен институт към Министерството на външните работи.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!