Наука Образование

От 2 до 4 октомври ще се проведе 48-ата Национална конференция по въпросите на обучението по физика

До 15 март Съюзът на физиците в България приема заявки за участие в Младежката научна сесия

От 2 до 4 октомври 2020 г. във Физическия факултет на СУ ще се проведе 48-ата Национална конференция по въпросите на обучението по физика. На годишния форум се срещат учители и експерти по физика от областта на средното образование, преподаватели в университети, научни работници и представители на институциите. В рамките на конференцията ще се проведе и специализираната Младежката научна сесия за ученици и студенти.

Тази година основната тема е: „Ядрената физика и енергетика в образованието по физика“. Изборът й бе мотивиран от констатираното тревожно състояние на липса на достатъчно кадри за нуждите на българската енергетика и подготовката им за ефективна и ползотворна работа в тази област.

Основни организатори са СФБ, ФзФ и МОН, които получиха подкрепа от Агенцията за ядрено регулиране, АЕЦ „Козлодуй“, БУЛАТОМ, БЯД, Тита-Консулт ООД, Софийска община и фондация „Еврика“. Медийни партньори на конференцията са: Национално издателство „Аз Буки“, сп. „Светът на физиката“ и интернет сайтовете Наука OFFNews и MediaBricks.bg.

Официалното откриване на конференцията ще се състои на 2 октомври 2020 г. от 14:00 часа в зала А-205 на Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Научната програма на конференцията включва 2 публични лекции, поканени доклади по основните проблеми на конференцията, устни научни съобщения и постери от участниците. В рамките на 48-ата Национална конференция по физика ще се проведе специализирана Младежка научна сесия за ученици и студенти на тема: „Физиката в живота и в света около нас“.

Дискусия на тема „Подготовка на кадри за ядрената енергетика“, която ще се проведе в неделя (4.09) преди закриването на конференцията, ще бъде ръководена от Декана на Физическия факултет на СУ – проф. д.фз.н. Георги Райновски. На дискусията са поканени представители на всички национални държавни институции, които имат отношение към проблемите и са съорганизатори на събитието.

При закриването на конференцията ще бъдат връчени и наградите по физика „Акад. Матей Матеев“ на фондация „Св. св. Кирил и Методий“ за учители с най-голям принос при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката и астрономията и за постижения при създаване на условия за най-подходяща учебна среда.

Програмата на докладите и постерната сесия можете да намерите на сайта на СФБ: http://upb.phys.uni-sofia.bg/conference/NK/48NK.html  

От 2 до 4 октомври ще се проведе Националната конференция по въпросите на обучението по физика

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!