От днес разписанието и маршрутите на БДЖ вече се показват в Google maps
Технологии

От днес разписанието и маршрутите на БДЖ вече се показват в Google maps

БДЖ смело скочи в новия век. От днес разписанието на влаковете в България вече е налично и през Google maps. От държавните железници се похвалиха, че при задаването на конкретен маршрут на територията на България в Google maps упътвания за придвижване се получават и за пътуване с БДЖ.

Навигацията в Google Maps с железопътен транспорт е осъществима успоредно с останалите видове – с автомобил, обществен транспорт, велосипед или пеш. Информация за потребителя относно пътуване с влак в картовата услуга е налична, след като в основното меню е посочен конкретен маршрут с железопътен транспорт.

От държавната компания поясняват, че преговорите с технологичния гигант са започнали още през февруари. През март БДЖ са сключи лицензирано споразумение с Google maps за предоставяне на данни за разписанието на влаковете. Поради мащабите на данните за разписанието се изискваше време за тестване от тяхна страна.

Предлаганите варианти за пътуване в навигацията на Google maps се определят на база наличните въведени данни от участващите в програмата превозвачи, като не отразяват всички възможни реални ‘офлайн’ маршрути и зависят от зададената начална и крайна точка, обект или гара.

„Възможността за избор за пътуване с влак в една от най-големите онлайн навигационни системи вече и на територията на България дава своя принос към опазването на природата, тъй като превоза с железопътен транспорт в качеството си на най-екологично чист транспорт, отделя най-малко вредни емисии в атмосферата“, допълват в съобщението си БДЖ.

Етикети: