Наука Образование

От днес Националната астрономическа обсерватория в Рожен отваря врати за дневни посещения

От днес Националната астрономическа обсерватория в Рожен отваря врати за дневни посещения

Днес от Националната астрономическа обсерватория в Рожен обявиха, че отново отварят врати за посетители. Като за сега ще има само дневни посещения, които ще се осъществяват при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и в групи до 15 човека.

Дневните посещения, включващи обиколка и беседа в кулата на двуметровия телескоп, ще се извършват с традиционното за летния сезон работно време – от 10 до 16 часа на всеки кръгъл час, като вторник е почивен ден.

Нощни наблюдения през сезон 2020 няма да се провеждат заради трудностите с ограничаването на контактите между посетителите в сградата на 30-см телескоп.

Посещенията ще се осъществяват при стриктно спазване на противоепидемичните мерки: граждани ще се допускат само със защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, при спазване на физическа дистанция и на групи до 15 човека.

Ако искате да научите повече за шестте телескопа в Рожен и какви са техните възможности за наблюдение на Космоса. Вижте документалния филм за обсерваторията в Рожен -„Космическите очи на България“  (ТУК). От него ще разберете как повече от 40 години обсерваторията е важно място за правене на наука в Европа.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!