Олимпийци

Отлично представяне и 5 медала за българските ученици на Европейската олимпиада по физика

Отлично представяне и 5 медала за българските ученици на Европейската олимпиада по физика
©MediaBricks.bg

Отлично представяне на българските ученици по физика, които спечелиха 1 златен и 4 бронзови медала от Европейската олимпиада по физика (EuPhO). Петимата ни гимназисти завоюваха петте медала в конкуренция с над 280 състезатели от 57 държави в онлайн изданието на престижния турнир.

Златното отличие спечели Александър Проданов (10 клас, ППМГ Казанлък). Бронзовите медали завоюваха Васил Николов (11 клас, ПЧМГ), Александър Илиев (11 клас, СМГ), Иво Петров (12 клас, СМГ) и Тодор Тодоров (12 клас, СМГ). Ръководители на отбора са Нено Тодоров и Георги Александров от Физическия факултет на СУ.

Миналата година българските ученици също спечелиха 5 медала от Европейската олимпиада по физика. Като интересното е, че златният медалист за 2019 година – Георги Александров, тази година за първи път е ръководител в международно състезание.

С 5 медала се прибраха българските гимназисти от Европейската олимпиада по физика
©MediaBricks.bg

Четвъртото издание на Европейската олимпиада по физика (EuPhO) се проведе от 20 до 26 юли, като знания и умения премериха състезатели освен от Европа и от много други страни-гости. Европейската олимпиада по физика се провежда в допълнение към Международната олимпиада по физика, започнала през 1967 г.

Тази година в турнира се включиха 57 страни, защото участват и много гост-държави, които са поканени от организаторите, тъй като Международната олимпиада няма да се провежда този сезон.

Вижте и задачите, които се паднаха в първия теоретичен кръг:

https://eupho.ee/wp-content/uploads/2020/07/EuPhO_2020_Theory.pdf