Наука Образование Олимпийци

Отлично представяне и две награди за български ученици на Европейския конкурс за млади учени EUCYS 2022

Отлично представяне и две награди за български ученици на Европейския конкурс за млади учени EUCYS 2022

България за пореден път записа изключително силно представяне на Европейския конкурс за млади учени (European Contest for Young Scientists – EUCYS), който тази година се проведе в Нидерландия. Родните ученици спечелиха две награди от най-мащабния и престижен конкурс за млади учени под егидата на Европейския съюз. Конкурсът е създаден по инициатива на Европейската комисия и има за цел да отличи най-добрите ученически научни постижения. Поздравелния за Стивън Спасов, Радостин Чолаков и Петър Жотев и за техните ръководители на конкурса д-р Константин Делчев (ИМИ–БАН) и Елица Фотева (Министерство на науката и образованието).

Стивън Спасов, възпитаник на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, с проект Bidiagonal decompositions of (singular) Vandermonde-type matrices, спечели наградата на ЦЕРН и ще посети Женева по-късно тази година или през 2023 г. Това е първа научна разработка на Стивън Спасов, като той работи в областта на изчислителната линейна алгебра под ръководството на проф. Пламен Коев от San Jose State University, САЩ. Разработката му е част от статия, която предстои да бъде публикувана.

Шестнайсетгодишният Радостин Чолаков (Математическа гимназия “Акад. Кирил Попов”, Пловдив) стана най-младият българин с награда в двата най-престижни научни конкурса – EUCYS и ISEF. Той спечели втора награда и 5000 евро с проекта си The GatedТabТransformer. An Attention-Based Deep Learning Architecture For Tabular Modeling. Проектът значимо надгражда известна невронна архитектура и вече е включен в библиотектата tsai (timeseriesAI), като се използва активно.

Третият български участник, Петър Жотев (СМГ „Паисий Хилендарски“), се представи в сферата на биологията с проект Sorting of sperm cells to obtain offspring with the desired sex in domestic sheep (Ovis aries), разработван в Института по биология и имунология на размножаването „Акад. Кирил Братанов“ – БАН под ръководството на доц. Елена Кистанова.

През 2019 г. домакин на конкурса беше България, която се се наложи като една от най-успешните участнички в EUCYS. Състезанието се проведе в София, а в него взеха участие 155 младежи от 40 държави от целия свят. Организатори на EUCYS2019 бяха Институтът по математика и информатика и Министерството на науката и образованието.

България вече традиционно осигурява и една от наградите на EUCYS – участие в Националния семинар по Теория на кодирането “Стефан Додунеков”, който се провежда ежегодно в края на годината. Тази година наградата на НТСК “Стефан Додунеков” беше връчена на Миро Кеймийониеми от Университета на Аалто, Финландия. Разработката му изследва съответствието между пазарните движения и теоретичните модели за цената на дигиталните продукти.

Българските участници в конкурса се селектират по време на от Националния конкурс “Млади таланти”, организиран от МОН с домакинството на ИМИ–БАН. Подготовката на отбора се финансира от МОН и чрез проект “Изследователи в триъгълника на знанието” (K-TRIO).