Образование Олимпийци

Отлично представяне за българските астрофизици, които спечелиха 5 медала от Международната олимпиада

Отлично представяне за българските астрофизици, които спечелиха 5 медала от Международната олимпиада

5 от 5! След отлично представяне най-добрите български ученици по астрофизика спечелиха 5 медала от най-престижното състезание за годината. На Международната олимпиада по астрономия и астрофизика родните гимназисти спечелиха 2 златни, 2 сребърни и 1 бронзово отличие в конкуренция с 240 състезатели от 48 държави.

Златните медали спечелиха Александър Проданов (ППМГ, Казанлък) и Явор Йорданов (НПМГ), сребърните отличия са за Маргулан Исмолдаев (МГ Варна) и Баян Гечев (СМГ), а бронзът отиде при Константин Кръстев (ППМГ Бургас). Техни ръководители на олимпиадата са Никола Каравасилев (ЧСУ Izzi Science for Kids и ПЧМГ) и Захари Дончев (Институт по астрономия към БАН).

Международна олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда за първи път през 2007 г. България се включва през 2011-а, когато олимпиадата е в Полша.

Като структура тя е подобна на Международната олимпиада по астрономия, но е много по-тежка като ниво и трудоемкост. Олимпиадата има три индивидуални етапа – теоретичен, анализ на данни и наблюдателен.