Олимпийци

Отлични млади математици – първо място за България и 6 медала от Младежката балканска олимпиада

Отлични млади математици – първо място за България и 6 медала от Младежката балканска олимпиада

Отлично представяне за младите българските математици, които спечелиха първо място в отборното класиране и 6 индивидуални медала от Младежката балканска олимпиада по математика 2020. Успехът идва и с най-силните два резултата на турнира, като единият е с максимален брой точки. В 24-тото издание на международното състезание за ученици под 16 години, родните гимназисти завоюваха 2 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медали. Тази година турнирът се проведе онлайн и участваха 108 състезатели от 18 държави.

Златните медали спечелиха Борис Гачевски (СМГ), който е абсолютно първи в олимпиадата с максимален брой точки. Второто злато спечели Марин Христов (СМГ), който също се справи страхотно и е с втория най-добър резултат в състезанието. Сребърните медали завоюваха Ясен Пенчев (ПМГ Габрово), Мария Дренчева (СМГ) и Иван Тагарев (СМГ). А бронзовото отличие е за Антон Бресковски (СМГ). Българският отбор беше ръководен от доц. д-р Ивайло Кортезов от ИМИ-БАН и Емил Карлов от СМГ.

Отлични млади математици – първо място за България и 6 медала от Младежката балканска олимпиада

Тази година надпреварата се проведе онлайн от 9 до 13 септември, като всяка страна участваше чрез дистанционно наблюдение. Българските ученици се състезаваха в НПМГ. Първото място от националният ни отбор дойде с общо 161 точки, като на второ място са много силните румънци, които останаха със 157 точки в класирането.

Миналата година на Балканиадата отново шестимата ни младежи спечелиха отличия – 2 златни с пълен сбор точки от задачите, 3 сребърни и 1 бронзов медал, което постави България на второ място в крайното отборно класиране.

Страхотно представяне и шест медала за българските младежи от Балканска олимпиада по математика

 

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!