Отбор с двама българи спечелиха награда от финал на международно състезание на НАСА (видео)
Образование

Отбор с двама българи спечели награда от финал на международно състезание на НАСА (видео)

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!

Отбор от 6 млади инженери с участието на двама българи спечели престижна награда във финала на състезанието на НАСА – „NASA Global Space Apps Challenge“. Отборът на Николай Господинов и Александър Бонин – „2B||!2B“ премери знания и способности с над 29 000 участници от 71 държави и се класира в топ 11 на финала на НАСА. Те спечелиха наградата Global Award Honorable Mention.

Добрата новина съобщи за MediaBricks.bg Николай Господинов, който обясни, че целта на състезанието е да се създадат технологични решения на глобални и космически проблеми. Двамата с Александър Бонин са на 21 години и са състуденти в King’s College London със специалност Electronic & Information Engineering (Електронно и информационно инженерство).

Отбор с двама българи спечелиха награда от финал на международно състезание на НАСА (видео)

Отборът им е направил мобилно приложение, което калкулира влиянието на всеки потребител върху околната среда и глобалното затопляне според ежедневните му дейности. Например – къде пътува, как пътува, с какво се храни и т.н.

Състезанието се проведе на три етапа. В регионалните надпревари „2B||!2B“ са спечелили кръга в Лондон. На втория етап бяха избрани сред първите 36 в света, а на финалния трети бяха отличени първите топ 11 (6 победители и 5 Honorable Mentions), като на този етап всеки проект се разглежда внимателно от комисия от НАСА.

Повече за самия проект на „2B||!2B“ ни разказва Николай Господинов:

Идеята:

Проектът ни започна с идеята да подтикнем хората около нас да предприемaт стъпки в ежедневието си срещу глобалното затопляне. Показвайки на нашите потребители, че ако достатъчно хора променят навиците си, дори и в малък мащаб, значителни резултати могат да бъдат постигнати и всеки от нас може да допринесе към разрешаването на този световен проблем.

Какво правим:

Нашето мобилно приложение използва входни данни, събрани от приложенията на потребителите, както и такива ръчно въведени от тях, за да калкулира индекс на личното им въздействие върху околната среда. Зачитаме фактори като средствата за превоз, които използват, хранителните им навици, както и видовете продукти, които закупуват. Всички тези фактори формират базовото ниво на емисиите на всеки един потребител. Приложението събира огромно количество анонимизирани данни автоматично, за да персонализира индекса на всеки един потребител. Например, следейки локацията на нашите потребители, можем да засечем кога влизат в заведение за хранене и да ги попитаме за последното им хранене; или, като се свържем с приложения като например Uber, можем да изчислим колко често използват услугите им! Приложението след това показва на потребителите сценарии, в които всички в света или поне в техния регион имат същите навици и как това би повлияло на ситуацията на глобално ниво. Освен това, според данните, които събираме, можем да прогнозираме през коя година средните температурни стойности ще надминат 2 градуса по Целзий (считано от много учени за критичната точка на затопляне). С няколко думи, нашите потребители получават приложение, което отговаря на въпроса „Какво въздействие имам върху околната среда?”

Бъдещи планове:

В бъдеще приложението не само ще калкулира индекса на влияние на потребителите върху околната среда, но и ще използва изкуствен интелект, за да съставя персонализиран план за това как могат да променят навиците си. Също така, работим по това да направим интеграции с други популярни приложения, свързани с пътуване, хранене и други аспекти от ежедневния живот на потребителите, за да постигнем по-голяма автоматизация на целия процес.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!