Наука

Остани си вкъщи & гледай наука! (видео) Научна онлайн комедия за наградите Ig Nobel

Остани си вкъщи & гледай наука! В MediaBricks.bg ви зареждаме с прекрасни научно-популярни лекции на известни български учени. Днес ще има много научен смях, защото се потапяме в невероятния свят на наградите Ig Nobel. Те се присъждат от истински Нобелови лауреати за научни открития, които първо ни карат да се посмеем, а след това да замислим. Саркастичните награди се раздават всяка година на церемония в Харвард, а след това отличените изнасят лекция в Масачузетския технологичен институт.

Именно за най-интересните, любопитни и забавни награди Ig Nobel ще научим от „Експериментът 3: Смях с Наука Online“, което се организира от Абордаж, а в това издание партньор е и Националният природонаучен музей – БАН. Наши пътеводители в света на научната комедия са Златина Димитрова, Виолета Желязкова, Наско Стаменов, Невена Христозова и д-р Тома Щилиянов, които са сред най-добрите млади комуникатори на науката у нас. Донякъде заради конкурса Лаборатория за слава – FаmeLab, донякъде заради собствената им натура и житейски опит.

Още видео лекции може да намерите тук – Остани си вкъщи & гледай наука!

Днес ви представяме пълния запис от онлайн научната комедия, направен от Абордаж и Националния природонаучен музей – БАН.

Виолета Желязкова е професионален ловец на прилепи (без майтап) и докторант на Националния природонаучен музей към БАН. Собствената й работа често се движи на границата на абсурда, но този път ще почерпи от чужд опит! Тя ще ни разкаже за особеностите на прилепите, достойни не за една, а за цели две Антинобелови награди: от пиенето на човешка кръв до… някои специфики в изразяването на любовта.

Наско Стаменов е един от най-експлозивните химици на България, част от Bomb Squad и учител по химия в НПМГ и по наука в Izzi Science for Kids. Обожава да прави експерименти и да вижда пламъчета в широко ококорените очи на публика от всякаква възраст. Този път ще ни разкаже за гръмките опити на свои колеги! За хора с твърде много свободно време и 2) Хора, които яко са се престарали. Кои са по-взривоопасния тип, ще прецените сами във видеото.

Невена Христозова е молекулярен биолог по образование и научен комуникатор по призвание. Едно от любимите ѝ хобита е да се шегува с науката на другите хора, за да не се вайка за качеството на своята собствена. Работата ѝ като научен стенд-ъп комедиант е много по-лесна благодарение на Наградите за Невероятни Научни Открития…Какво е общото между едно космато бобово растение, сърбежа на различни места по тялото и световния мир?

Златина Димитрова се грижи за научната програма в Technomagicland и е учител по наука в Izzi Science for Kids. Нейната страст е химията и съвсем естествено, също като Наско е част от гърмящите Bomb Squad. Обича да прави експлозивни демонстрации и с ентусиазъм говори пред публика от всякаква възраст, за да им покаже, че науката е изключително вълнуваща и с правилния подход дори никак не е сложна. С нея ще да проверим може ли чаша вода да ни разкаже за мезозойската ера и да ни напише домашното по математика, има ли статистически модели, които да ни покажат дали ще отидем в рая или ада и как можем да нарушим правилото „пръцкащото дете винаги стои най-отзад в редичката“ със специално бельо, което да се справи с оскърбителния газ.

Д-р Тома Щилиянов е ветеринарен лекар и опитен посланик на науката – участник в и координатор на редица научно-популярни формати, сред които конкурса Лаборатория за слава FameLab и мащабното ежегодно събитие Софийски фестивал на науката. За него лекуването на животните и комуникацията на научните факти с хората вървят ръка за ръка. Най-много обича да защитава честта на онеправдани животни и да разбива научни митове. Защо е важно да знаем кои бълхи скачат повече и какво става, ако се самозаразим с ушна краста? Какво е отношението на елените към маскирани като мечки хора? Дали фетусите предпочитат да слушат музика и най-вече как и кога физиологичните нужди на рибите за малко да доведат до атомна криза?!