Наука

Остани си вкъщи & гледай наука! (видео) Компилация от успешни и неуспешни опити на ракетите на SpaceX

Остани си вкъщи & гледай наука! (видео) Компилация от успешни и неуспешни опити на ракетите на SpaceX

Остани си вкъщи & гледай наука! В MediaBricks.bg ви зареждаме интересни научни занимания, с които да обогатите познанията си и да задоволите любопитството си. Тъй като зад всеки научен и технологичен пробив стоят много опити и провали, днес сме подбрали за вас изключително зрелищните неуспешни и успешни изстрелвания и приземявания на ракетите на компанията SpaceX. Ще видите компилация, направена специално от компанията на Илън Мъск, с която показват част от най-интересните взривявания на ракетата Falcon 9 при тестовите изпитания. Разбира се, сме подбрали и страхотния успех на Falcon Heavy, както и тестовата мисия на първия кораб Crew Dragon. Накрая сме добавили и изстрелването на сателита BulgariaSat-1.

Още видео лекции може да намерите тук – Остани си вкъщи & гледай наука!

Да започнем с едно видео от 2017 година. Тогава SpaceX и ексцентричният й шеф Илън Мъск публикуваха компилация от най-зрелищните провали на тестовите изпитания за приземяване на ракетата Falcon 9 с цел да се използва за повторни изстрелвания. И точно в техен стил са кръстили видеото How Not to Land an Orbital Rocket Booster („Как не се приземява ракета“). В него ще видите тестови опити за приземяване направени в периода 2013-2016 година.

А ето и първото успешно приземяване на бустъра върху платформа в океана.

Един от най големите успехи на SpaceX е успешното изстрелване на ракетата Falcon Heavy през февруари 2018 година. Тогава комбинация от три ракети Falcon 9 изведоха в орбита червената Tesla Roadster на Илън Мъск като демонстрация за възможностите на бъдещите космически експедиции.

Преди една година пък се проведе и първото успешно изстрелване на кораба Crew Dragon, който след това се скачи с Международната космическа станция.

Това бе тестови полет с един „пасажер“ – манекенът Ripley. Crew Dragon е първият космически кораб, създаден от частна компания, който ще превозва астронавти в пилотирани мисии до МКС.

Успешното изстрелване е първото от 8 години от територията на САЩ с цел да се извеждат хора в Космоса.

Компанията на Илън Мъск измина дълъг път до този важен момент. През 2010 година SpaceX изпратиха първия си безпилотен товарен космически кораб Dragon до МКС. От тогава компанията е изпълнила десетки успешни карго мисии. Като в последните години ракетата носител Falcon 9 винаги успешно се приземява за да може да се използва отново.

За финал ви припомняме изстрелването на сателита BulgariaSat-1 през юни 2017 година.

 

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!