Наука Образование

Остават 10 дни за кандидатстване за обучението „Предприемачи в науката“ с награда 30 000 лева

Остават 10 дни за кандидатстване за обучението „Предприемачи в науката“ с награда 30 000 лева

10 дни остават до крайния срок (31 август) за кандидатстване за безплатното обучение „Предприемачи в науката“ на фондация „Карол Знание“. След обучението има и конкурс за стипендия от 30 000 лева. Водещи учени и предприемачи се включват като лектори в програмата, която е направена за подкрепа на български млади учени, които работят по значими научни теми и проекти с практическа приложимост. Тази година обучението е насочено към докторанти и млади учени, работещи в инженерните науки, автоматизацията, изкуствения интелект и новите технологии.

Основната цел на втория сезон на програмата „Предприемачи в науката“ е изграждане на предприемаческо мислене и умения, които ще позволят на учените да търсят най-адекватното продължение на своята научна работа към индустрията, създаване на партньорства, осигуряване на финансиране, стартиращ бизнес, патент или друг вид реализация.

Основните етапи на програмата са в две направления: Обучение Предприемачи в науката и Конкурс за годишна стипендия Предприемач в науката с награда 30 000 лв.

В първото издание на конкурса голямата награда спечели проектът за електронно хапче EnhanCAP на д-р Иван Лютаков. Той получи финансиране за проекта си „Механично електронно контролирано хапче“ в размер на 30 000 лв.

Тази есен фондация „Карол Знание“ е поканила нови лектори и ментори, които ще представят своя личен опит, истории и добри практики за стартиране на технологичен бизнес, спин-оф компании, комуникиране на научната дейност, представяне на научни идеи пред бизнеса.

Ето част от новите лектори:

 • Светлин Наков е дигитален предприемач с докторска степен по компютърни науки. Има над 20 години опит като софтуерен инженер, проектен мениджър, консултант и обучител. Автор е на 15 книги за компютърно програмиране и софтуерни технологии, и е удостоен от Президента на България с престижната награда „Джон Атанасов“. През 2009 г. се присъединява към Телерик. Провежда безплатни курсове във ФМИ и в ТУ-София, като паралелно обучава на .NET технологии студентите от Телерик академия за софтуерни инженери, която ръководи. Следващата година създава ученическа софтуерна академия на Телерик. Предприемаческите му умения го отвеждат към следващата му цел и реализирана мечта – СофтУни – софтуерен университет за практическо образование.
 • Проф. д-р Костадин Костадинов има над 100 публикации, 20 патента и редица награди. Той е носител на Златна ябълка 2014 за изключителни постижения в трансфера на знания и технологии и „Изобретател на годината“ от 2015 г. Два пъти е печелил наградата „Питагор“ на Министерството на образованието и науката – 2010 г. за изключителни постижения в инженерните науки и 2016 год. – за изключителни постижения в експлоатация и комерсиализация на резултатите от научните изследвания.
 • Д-р Евгения Сарафова е предприемач със собствен бизнес, преподавател в Софийски университет, експерт по ГИС и Дистанционни изследвания, съосновател на Географ БГ и един от младите глобални лидери на Forbes Bulgaria „30 под 30“ за 2016 година. Евгения защитава дисертация на тема „Пространствено моделиране на екотуристически потенциал с използване на спътникови изображения и ГИС” в Института по космически изследвания и технологии – БАН. Има професионален опит, свързан с менторство на студенти и ученици по различни проекти и програми и е прекарала почти 10 години в корпоративния свят, който след първото майчинство заменя с предприемачество и преподаване в СУ.
 • Мариян Маринов е директор „Бизнес Развитие“ на София Тех Парк и автор на концепцията за Инкубационна и акселераторска програма в Инкубатора. Той има повече от 20 години опит в управление на проекти и екипи, разработване на концепции, бизнес развитие, разработване на пазари. Съосновател е на стартъпи у нас и в Лондон. През 2015 г. съосновава Elvis.bg, а година по-късно вече е създаден и британският бранд на продукта и едноименна компания – Biizey – за корпоративни облачни услуги. Стартъпът вече може да се определи като scale-up заради бързото си развитие. Elvis.bg е отличена като най-добра стартираща компания в областта на финансовите технологии за 2016 година от CESA (Central European Startup Awards). Предлаганият продукт е оптимизирана и мобилна система за управление ERP за малък и среден бизнес – мениджър в джоба.
 • Д-р Станимир Андонов е доктор по маркетинг, ръководител на Neuromarketing Bulgaria, той е регистриран като Premium Educator в Harvard Business for Educators. Той е от хората, които не спират да учат – освен академично образование и докторантура в областта на маркетинга, той взема сертификат за Design Thinking от Stanford University, Калифорния. Д-р Станимир Андонов е автор на книгите „Levels of Product Differentiation in the Global Market“, продавана от amazon.com и на „Маркетингово позициониране – теория, практика и изследвания“ (2014), която става най-продаваната бизнес книга от български автор за 2015 г. Ръководител е на национално представително изследване на маркетинговото позициониране на застрахователните компании в България. Има и редица публикации в тази област.

Изискванията към кандидатите – докторанти и млади учени

Докторанти, които към датата на кандидатстване са в последна година на своето обучение, редовна, задочна или свободна форма;

Учени, защитили докторска степен до 5 години преди датата на кандидатстване в конкурса.

За участие в обучението Предприемачи в науката могат да кандидатстват докторанти и учени, работещи в областта на изкуствения интелект, инженерните науки, автоматизацията и новите технологии, чиито проекти имат потенциално практическо приложение. След края на курса участниците могат да кандидатстват за стипендията Предприемач в науката за стипендия в размер на 30 000 лв.

Ето и най-важните теми в обучението Предприемачи в науката:

 • Създаване на научен продукт;
 • Предприемаческо мислене;
 • Иновационни екосистеми;
 • Трансфер на технологии от науката към бизнеса;
 • Стартъп – от теорията към практиката;
 • Какво е спин-оф компания и как работи;
 • Изграждане на партньорства с корпоративния сектор;
 • Финансиране – публични и частни източници;
 • Бизнес модели;
 • Интелектуална собственост и права;
 • Презентационни умения.

Кандидатстването в програмата Предприемачи в науката е отворено до 31 август 2019 г. Трябва да се попълни формуляр и да се изпрати на адрес [email protected]Повече информация ТУК.