Наука Образование

Организират училище по космически изследвания за докторанти с лектори от НАСА, ЕКА и ЦЕРН

От 14 май НАО Рожен отваря врати за посетители, а от 2 юни ще има и нощни наблюдения

Този юли ще се проведе първото издание на „Лятно училище по космически изследвания, технологии и приложения“, предназначено за докторанти и млади учени. То ще трае една седмица в базата на Националната астрономическа обсерватория – Рожен. Организаторите от Клон „Космос“ към Съюза на физиците в България са поканили известни лектори от водещи университети и научни институти като НАСА, Европейската космическа агенция, ЦЕРН и Космическия център на Съри. Присъствено ще могат да го посетят 20 души, а останалите желаещи ще се включат онлайн, като са предвидени и стипендии за кандидатствалите до 30 май.

„Лятно училище по космически изследвания, технологии и приложения“ ще се проведе от 5 до 11 юли 2021 г., а темите включват от изследването на Космоса – астрофизика и технологии до приложения в наблюдението на Земята. Едноседмичната програма се състои от лекции от добре известни учени в своята област, както и практически студентски проекти, водени от опитни ментори. В края на училището всеки проект ще представи резултатите си. В рамките на студентска сесия всеки участник може да представи изследователската си тема и постижения.

Крайният срок за кандидатстване за финансова подкрепа е 30 май 2021 г. Осигурени са ограничен брой стипендии, които покриват регистрационната такса. Краен срок за регистрация без финансова подкрепа е 30 юни 2021 г. Поради извънредното положение във връзка с COVID-19, на място могат да присъстват не повече от 20 участници. Онлайн участието не е ограничено.

Организират училище по космически изследвания за докторанти с лектори от НАСА, ЕКА и ЦЕРН

За повече информация вижте https://bulgarianspace.online/space-schoolbg-2021/

За въпроси, пишете на [email protected]

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!